Sipuleucel-t (интравенозен път) описание и търговски марки

Sipuleucel-T се използва за лечение на някои видове напреднал рак на простатата. Това лекарство е направено от вашите собствени имунни клетки (автоложна клетъчна имунотерапия).

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Няма информация относно връзката на възрастта с ефектите на sipuleucel-T върху детската популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на sipuleucel-T при пациенти в старческа възраст.

окачване

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

алергии

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Педиатрична

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Гериатрична

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Медицинска сестра или друг обучен здравен специалист ще Ви даде това лекарство в болница. Това лекарство се дава чрез игла, поставена в една от вените ви.

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Други взаимодействия

Вашият лекар ще ви каже, че вашите имунни клетки трябва да се съберат три дни преди всяка плануваща инфузия на това лекарство в център за събиране на клетки. Този процес на събиране се нарича левкафереза. Събраните ви кръвни клетки се смесват с протеин, за да бъдат готови за инфузия.

Лекарството обикновено се дава в 3 дози, разделени на 2 седмици. Това лекарство трябва да се приложи бавно, така че иглата да остане на място за един час. Може също да получите ацетаминофен (напр. Tylenol®) и дифенхидрамин (напр. Benadryl®), за да предотвратите евентуални реакции при вливане.

Други медицински проблеми

Много е важно да приемате всички дози от това лекарство. Опитайте се да запазите всички насрочени срещи. Ако пропуснете доза, Вашето лекарство няма да бъде използваемо. Вашият лекар ще работи с вас, за да насрочи ново назначение в центъра за събиране на клетки. Може също да получите нова среща за Вашата инфузия.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Вашият лекар ще направи кръвни изследвания, за да се увери, че sipuleucel-T работи правилно и да проверява за нежелани реакции.

Това лекарство може да причини повишена температура, студени тръпки, замайване, сърцебиене, ставна болка, гадене и повръщане, задух, затруднено дишане или необичайна умора или слабост в рамките на няколко часа след приемането му. Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате някой от тези симптоми.

Незабавно се обадете на лекаря си, ако започнете да страдате от кашлица, загуба на тегло, треска или зачервяване или болка в местата за инфузия или събиране. Това може да са признаци, че имате инфекция.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате гръдна болка или дискомфорт, световъртеж, припадък, удари или бърз импулс или бързо, бавно или неравномерно сърцебиене. Тези може би симптоми на сърдечен ритъм проблем.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.