Sinemet 100/25

Използва се за Sinemet 100/25

Терапевтичен клас: антипаркинсонов

Фармакологичен клас: инхибитор на декарбоксилазата

Удължено освобождаване карбидопа и леводопа (Rytary®) се използва също за лечение на паркинсонизъм, причинен от енцефалит, или паркинсонизъм, причинен от отравяне с въглероден окис или манган.

Допаминът е естествено вещество в мозъка, което помага да се осигури контрол на движенията и дейности като ходене и говорене. При пациенти с болест на Паркинсон в някои части на мозъка няма достатъчно допамин. Леводопа влиза в мозъка и помага да се замени липсващия допамин, който позволява на хората да функционират по-добре. Чрез увеличаване на количеството на допамина в мозъка, леводопа помага за контролиране на симптомите и ви помага да извършвате ежедневни дейности като обличане, ходене и боравене с прибори.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате Sinemet 100/25

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на леводопа и карбидопа в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на Rytary® при пациенти в напреднала възраст.

Въпреки че в гериатричната популация не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на Lodosyn®, не се очаква гериатрични специфични проблеми да ограничават полезността на Lodosyn® при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта бъбречни, чернодробни или сърдечни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи Lodosyn®.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на комбинацията карбидопа и леводопа при гериатрични пациенти.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи карбидопа и леводопа. Той може да не е специфичен за Sinemet 100/25. Моля, прочетете внимателно.

Вземете това лекарство точно както е указано и всеки път, когато трябва да го приемате. Важно е да не спирате приема на лекарството си, освен ако не сте го назначили от Вашия лекар. Важно е също така да не започнете да приемате други лекарства за болестта на Паркинсон, без първо да говорите с Вашия лекар.

Възможно е да имате ефект на “износване” към края на интервала на дозиране. Трябва да информирате Вашия лекар, ако имате проблеми с това, които оказват влияние върху ежедневния Ви живот. Вашият лекар може да поиска да коригира дозата Ви.

Тъй като протеинът може да се намесва в реакцията на организма към карбидопа и леводопа, трябва да се избягват високи протеинови диети. Приемането на нормални количества протеини трябва да бъде разпределено равномерно през целия ден или да бъде взето според указанията на Вашия лекар.

Ако приемате мултивитаминови таблетки или планирате да започнете да ги приемате, обсъдете това първо с Вашия лекар. Желязните соли (във витамини) могат да задържат това лекарство правилно.

Sinemet® таблетка или дезинтегрираща таблетка Parcopa® започва да освобождава съставките си 30 минути след като я приемете.

Правилно използване на карбидопа и леводопа

Поглъщайте капсулата с удължено освобождаване или таблетката с продължително освобождаване. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Ако имате проблеми с преглъщането на капсулите с удължено освобождаване: Капсулите могат да се отварят и съдържанието може да бъде поръсено с 1 до 2 супени лъжици ябълково пюре. Тази смес трябва да се поглъща веднага, без да се дъвче.

Ако използвате дезинтегриращата таблетка, уверете се, че ръцете ви са сухи, преди да работите с таблетката. Не изваждайте таблетката от бутилката, докато не сте готови да я вземете. Поставете таблетката в горната част на езика, където ще се разтопи бързо.

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Предпазни мерки при употребата на Sinemet 100/25

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да позволи промени в дозата Ви и да провери за нежелани реакции.

Не приемайте това лекарство, ако сте приели инхибитор на моноаминооксидазата (МАО) (напр. Фенелзин, трансилципромин, Nardil®, Parnate®) през последните 2 седмици.

Не спирайте приема на това лекарство, без да се консултирате предварително с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която приемате, преди да се спрете напълно.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате конвулсии (гърчове), затруднено дишане, бързо сърцебиене, висока температура, високо или ниско кръвно налягане, повишено изпотяване, загуба на контрол на пикочния мехур, силна мускулна скованост, необичайно бледа кожа или умора. Те могат да бъдат симптоми на сериозно състояние, наречено невролептичен малигнен синдром (НМС).

Sinemet 100/25 странични ефекти

карбидопа / леводопа

Това лекарство може да причини замаяност, сънливост, проблеми при контролиране на движенията или неприятности при концентриране или ясно виждане. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите други задачи, които изискват да сте бдителни, добре координирани или да мислите или да видите добре.

Важно е Вашият лекар редовно да проверява кожата Ви за признаци на рак на кожата, наречен меланом. Ако забележите необичайни червени, кафяви или черни петна по кожата си, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Ако развиете необичайни или странни мисли и поведение, докато приемате това лекарство, не забравяйте да го обсъдите с Вашия лекар. Други промени могат да бъдат объркване, влошаване на депресията, зрителни халюцинации (виждат се неща, които не са там), мисли за самоубийство и необичайно възбуда, нервност или раздразнителност.

Възможно е тъмен цвят (червен, кафяв или черен) да се появи в слюнка, урина или пот след приемане на това лекарство. Цветът може да доведе до промяна в цвета на някои дрехи. Това е нормално и няма за какво да се притеснявате.

Възможно е да станете гадене, особено когато започнете да приемате лекарството за първи път.

Някои хора, които са използвали това лекарство, са имали необичайни промени в поведението си. Говорете веднага с Вашия лекар, ако започнете да имате проблеми с хазарта или повишен интерес към секс, докато използвате това лекарство.

Преди да вземете някакви медицински изследвания, уведомете отговорния лекар, че приемате това лекарство. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от това лекарство.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Болестта на Паркинсон Екселон, ропинирол, бензтропин, синемет, прамипексол, карбидопа / леводопа, амантадин, Requip

Невролептичен малигнен синдром Синемет, карбидопа / леводопа, Sinemet CR, Lodosyn, Parcopa

Недостатъчност на GTP-CH Sinemet, карбидопа / леводопа, Sinemet CR, Lodosyn, Parcopa