Sandimmune орален

Само лекари с опит в управлението на системна имуносупресивна терапия за посоченото заболяване трябва да предпишат Sandimmune® (циклоспорин) и Neoral® (циклоспорин, модифициран). CycloSPORINE трябва да се прилага с надбъбречни кортикостероиди, но не и с други имуносупресивни средства. Повишената чувствителност към инфекция и възможното развитие на лимфома може да са резултат от имуносупресия. CycloSPORINE и циклоспорин, модифицирани, не са биоеквивалентни и не могат да се използват взаимозаменяемо без надзор от лекари. Циклоспорин абсорбцията е нестабилна по време на хронично приложение на Sandimmune® капсули и перорален разтвор. Наблюдавайте нивата на циклоспорин в кръвта, за да избегнете токсичност, дължаща се на високи концентрации и възможни отхвърляния на органи поради ниските нива.

Само лекари с опит в управлението на системна имуносупресивна терапия за посоченото заболяване трябва да предписват циклоспорин, модифициран. Повишената чувствителност към инфекция и възможното развитие на лимфома може да са резултат от имуносупресия. Хипертонията и нефротоксичността могат да се проявят при препоръчваните дози и рискът се увеличава с увеличаване на дозата и продължителността на терапията с циклоспорин. Наблюдавайте кръвните нива и бъбречната функция, за да избегнете токсичност. CycloSPORINE, модифициран (Gengraf®) и циклоспорин (Sandimmune®) не са биоеквивалентни и не могат да се използват взаимозаменяемо без надзор от лекари. Пациентите с псориазис, които преди това са били лекувани с PUVA и в по-малка степен с метотрексат или други имуносупресивни средства, UV-B, каменовъглен катран или лъчева терапия, са изложени на повишен риск от развитие на злокачествени заболявания на кожата при прием на циклоспорин.

CycloSPORINE, системен имуносупресори, може да повиши чувствителността към инфекция и развитие на неоплазия. Хипертонията и нефротоксичността могат да се проявят при препоръчваните дози и рискът се увеличава с увеличаване на дозата и продължителността на терапията с циклоспорин. Наблюдавайте кръвните нива и бъбречната функция, за да избегнете токсичност. Neoral® и Sandimmune® не са биоеквивалентни и не могат да се използват взаимозаменяемо без надзор от лекари. Пациентите с псориазис, които преди това са били лекувани с PUVA и в по-малка степен с метотрексат или други имуносупресивни средства, UV-B, каменовъглен катран или лъчева терапия, са изложени на повишен риск от развитие на злокачествени заболявания на кожата при прием на циклоспорин.

Използва за Sandimmune

Терапевтичен клас: Имунно подтискащо средство

Фармакологичен клас: инхибитор на калциневрин

Когато пациентът получи трансплантация на орган, белите кръвни клетки на тялото ще се опитат да се отърват от (отхвърли) трансплантирания орган. Циклоспоринът работи чрез потискане на имунната система, за да се предотврати натрупването на бели кръвни клетки от трансплантирания орган.

Циклоспорин се използва също така за лечение на тежък ревматоиден артрит при пациенти, които не са лекувани с метотрексат. Това лекарство се използва също и за лечение на възрастни с тежък плаков псориазис след неуспех на други лечения (напр. PUVA, ретиноиди, метотрексат).

Преди да използвате Sandimmune

Циклоспоринът е много силно лекарство. Това може да доведе до нежелани реакции, които могат да бъдат много сериозни, като бъбречни проблеми. Тя може също да намали способността на тялото да се бори с инфекциите. Вие и Вашият лекар трябва да говорите за ползите от това лекарство, както и за рисковете от употребата му.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че не е специално включен в етикетирането на продукта, циклоспорин се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на циклоспорин при деца, получаващи трансплантации на органи. Въпреки това към днешна дата не са документирани никакви специфични за педиатрията проблеми.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на циклоспорин при деца с ревматоиден артрит или псориазис. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на циклоспорин при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат високо кръвно налягане или свързани с възрастта бъбречни, чернодробни или сърдечни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи циклоспорин.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи циклоспорин. Той може да не е специфичен за Sandimmune. Моля, прочетете внимателно.

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече или по-малко и не го приемайте по-често, отколкото Ви е поръчал лекар. Използването на твърде много ще увеличи шанса за нежелани реакции, докато употребата на твърде малко може да доведе до отхвърляне на трансплантирания ви орган.

Правилно използване на циклоспорин

Това лекарство се използва винаги заедно с други лекарства. Уверете се, че разбирате кога да приемате всичките си лекарства. Вашият лекар ще ви даде ежедневен план за приемане на вашите лекарства.

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Вземете това лекарство по същия начин всеки ден. Вземете го едновременно и го приемайте последователно, със или без храна.

Измерете оралната течност само с дозиращата спринцовка, която се доставя с опаковката. Спринцовката за дозиране трябва да се избърсва с чиста кърпа, след като се използва и се съхранява в контейнера си. Не изплаквайте дозиращата спринцовка с вода или други почистващи препарати преди или след употребата.

За да направите Neoral® орален течен вкус по-добре, разбъркайте го в стъклен съд с ябълков сок или портокалов сок (за предпочитане при стайна температура). Използвайте стъклен контейнер, а не пластмаса. Разбъркайте го добре и го изпийте веднага. След като изпиете цялата течност, съдържаща лекарството, изплакнете стъклото с малко повече течност и напитка, за да сте сигурни, че ще получите цялото лекарство.

За да направите Sandimmune® орален течен вкус по-добре, разбъркайте го в стъклен съд с мляко, шоколадово мляко или портокалов сок (за предпочитане при стайна температура).

Не трябва да ядете грейпфрут или да пиете сок от грейпфрут, докато използвате това лекарство. Грейпфрутът и сокът от грейпфрут ще увеличат количеството на лекарството в тялото.

Не спирайте приема на това лекарство, без да се консултирате предварително с Вашия лекар. Може да се наложи да вземете лекарство до края на живота си, за да предотвратите отхвърлянето на трансплантацията от тялото ви.

Предпазни мерки при използване на Sandimmune

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Сандимунни нежелани реакции

Sandimmune (циклоспорин)

Не съхранявайте течността в хладилника. Изхвърлете всяко неизползвано лекарство 60 дни след като бутилката се отвори за първи път.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Трябва също така да измервате кръвното си налягане, преди да започнете да приемате това лекарство и докато го използвате. Ако забележите промяна в препоръчваното кръвно налягане, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако имате въпроси относно това, говорете с Вашия лекар.

Не приемайте Neoral®, ако получавате лечение за псориазис, като PUVA или UVB терапия, метотрексат (Rheumatrex®), каменовъглен катран или лъчева терапия.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми: кръв в урината, промяна в честотата на уриниране или количество урина, затруднено дишане, сънливост, повишена жажда, загуба на апетит, гадене или повръщане или подуване на Краката или долните крака, или слабост. Това може да са симптоми на сериозен бъбречен проблем.

Не използвайте добавки или заместители на солта, съдържащи калий, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, повръщане или жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Употребата на това лекарство може да увеличи риска от получаване на рак на кожата или рак на лимфната система (лимфом). Говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения относно този риск.

Това лекарство може да увеличи риска от развитие на инфекции. Избягвайте да бъдете близо до хора, които са болни, докато използвате това лекарство. Измийте често ръцете си. Уведомете Вашия лекар, ако имате някаква инфекция, преди да започнете да прилагате това лекарство. Кажете на Вашия лекар, ако някога сте имали инфекция, която няма да изчезне, или инфекция, която продължава да се връща.

Това лекарство може да увеличи риска от развитие на редки и сериозни вирусни инфекции, като прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия (ПМЛ) и свързана с полиома вирусна нефропатия (PVAN). БК вирусът може да повлияе на функционирането на бъбреците и да доведе до неуспех на трансплантирания бъбрек. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате повече от един от следните симптоми: кървава урина, намалена честота или количество урина, повишена жажда, загуба на апетит, болка в долната част на гърба или встрани, гадене, подуване на лицето, пръсти, Или долни крака, затруднено дишане, необичайна умора или слабост, повръщане или повишаване на теглото.

Докато се лекувате с циклоспорин и след като спрете лечението с него, нямайте имунизации (ваксини) без одобрението на Вашия лекар. Циклоспоринът може да понижи резистентността на вашето тяло и ваксината може да не действа както добре, или може да получите инфекцията, която ваксината трябва да предотврати. Освен това, не бива да се намирате около други хора, живеещи във вашето домакинство, които получават живи вирусни ваксини, защото има шанс те да предадат вируса на вас. Някои примери за живи ваксини включват морбили, паротит, грип (ваксина за назален грип), полиовирус (орална форма), ротавирус и рубеола. Не се приближавайте до тях и не оставайте в една и съща стая с тях за много дълго време. Ако имате въпроси относно това, говорете с Вашия лекар.

При някои пациенти (обикновено по-млади пациенти) може да се появи нежност, подуване или кървене на венците скоро след началото на лечението с циклоспорин. Често и редовно четкане и зъби на зъбите, както и масажирането на венците може да предотврати това. Винаги посетете зъболекаря, за да почистите зъбите си. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно това как да се грижите за зъбите и венците, или ако забележите нежност, оток или кървене на венците.

Това лекарство може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина и може да увеличи риска от рак на кожата. Ако се лекувате за псориазис, първо се консултирайте с лекаря си, преди да имате ултравиолетова (UV) светлина. Използвайте слънцезащитен крем, когато сте на открито и избягвайте слънчеви лампи и солариуми.

Това лекарство може да причини сериозен проблем с нервната система. Кажете на Вашия лекар незабавно, ако имате следните симптоми: объркване, загуба на съзнание, умствени промени, мускулна слабост, гърчове или промени в зрението.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или лекарства без рецепта (извънборсови) и билкови (напр. Жълт кантарион) или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Болестта на Crohn Humira, будезонид, азатиоприн, хиоциамин, Remicade, Lialda

Възпалителна болест на червата преднизон, дексаметазон, хидрокортизон, будезонид, азатиоприн, декадрон

Трансплантация на органи, профилактика на отхвърляне азатиоприн, такролимус, циклоспорин, микофенолат мофетил, CellCept, imuran

Улцерозен колит преднизон, Humira, дексаметазон, хидрокортизон топикал, будезонид