Roseola – преглед на темата

Roseola (roseola infantum) е леко заболяване, причинено от вирус. Това обикновено е безвредно и е най-често при деца на възраст от 6 месеца до 2 години. То е рядко след 4-годишна възраст.

Roseola се причинява от два вируса. Вирусите принадлежат към семейството на херпес вируси, но те не причиняват възпаления или генитални инфекции, които вирусите на херпес симплекс могат да причинят. Те се разпространяват чрез малки капчици течност от носа и гърлото на заразените хора, когато се смеят, разговарят, кихат или кашлят. Roseola се разпространява предимно от заразени хора, които не показват симптоми.

Ако детето ви има розола, пазете го в дома си, докато не се появи треска в продължение на 24 часа и той се чувства по-добре.

Розола често започва с внезапно висока температура от 39,4 ° С до 40,6 ° С, която продължава 2-3 дни, въпреки че може да продължи до 8 дни. Бързото повишаване на температурата може да е първият знак за розово и често се случва, преди да осъзнаете, че детето ви има треска. Треската свършва внезапно.

След като свърши треската, розово-розовият обрив може да се появи най-вече по тялото (торса), врата и ръцете. Обривът не е сърбящ и може да трае 1 до 2 дни.

В редки случаи се появява възпалено гърло, болка в стомаха, повръщане и диария.

Дете с розола може да изглежда раздразнително или раздразнително и може да има намален апетит, но повечето деца се държат почти нормално.

Roseola се диагностицира чрез медицинска история и физически преглед. Лекарят често знае, че е розола, ако детето ви има треска и сега има отделен обрив.

Розолната треска може да се управлява с ацетаминофен (като тиленол), ибупрофен (като Advil или Motrin) или гъба за вана. Ако давате лекарство на вашето бебе, следвайте съветите на Вашия лекар относно сумата, която трябва да дадете. Не давайте аспирин на никого под 20-годишна възраст поради риска от синдром на Reye.

Обривът на розово ще изчезне без медицинско лечение.