rifater

При лечение с изониазид се съобщава за тежък и понякога фатален хепатит и може да се появи дори след много месеци лечение. Рискът от хепатит се увеличава с напредването на възрастта и употребата на алкохол. Трябва да се извършват месечни клинични оценки и тестове за чернодробна функция.

Използва за Rifater

Терапевтичен клас: Антитуберкулозна комбинация

Химически клас: Рифамицин

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Комбинацията рифампин, изониазид и пиразинамид може да не е подходяща за употреба при деца и тийнейджъри под 15-годишна възраст. В тази възрастова група обикновено се изискват по-високи дози от изониазид.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията рифампин, изониазид и пиразинамид при пациенти в напреднала възраст.

Преди да използвате Rifater

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Това лекарство трябва да се приема на празен стомах, 1 час преди или 2 часа след хранене с пълна чаша вода. Важно е това лекарство да се приема редовно.

Ако това лекарство нарушава стомаха, вземете го с храна. Антиацидите също могат да помогнат. Не използвайте антиациди, съдържащи алуминий (напр. Maalox®, Mylanta®), в рамките на 1 час от времето, когато приемате комбинации от рифампин, изониазид и пиразинамид. Те могат да държат това лекарство да не работи правилно.

За да изчистите изцяло туберкулозата (ТБ), е много важно да продължавате да приемате това лекарство за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре след няколко седмици. Важно е да не пропускате никакви дози.

Вашият лекар може също да иска да приемате ежедневно пиридоксин (напр. Hexa-Betalin, витамин B6), за да предотвратите или намалите някои от страничните ефекти на изониазид. Ако е необходимо, е много важно да приемате пиридоксин всеки ден заедно с това лекарство. Не пропускайте никакви дози.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако комбинацията рифампин, изониазид и пиразинамид се приема в нередовна схема, нежеланите реакции могат да се появят по-често и може да са по-сериозни от обичайното. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Правилното използване на Rifater

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на 2 до 3 седмици или ако се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Не трябва да използвате това лекарство, ако също така приемате някои лекарства за лечение на HIV инфекция (като атазанавир, дарунавир, фозампренавир, ритонавир, саквинавир, типранавир, Aptivus®, Fortovase®, Invirase®, Lexiva®, Norvir®, Prezista®, Или Reyataz®).

Проблеми с черния дроб може да се появят по-често, ако пиете алкохолни напитки редовно, докато приемате това лекарство. Също така, редовната употреба на алкохол може да предпази лекарството от правилно функциониране. Поради това трябва строго да ограничите количеството алкохолни напитки, които пиете, докато приемате това лекарство.

Предпазни мерки при използване на Rifater

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако по време или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Спрете да използвате това лекарство и веднага се консултирайте с Вашия лекар, ако имате болка, скованост или подуване на ставите, болки в долната част на гърба, странични или стомашни болки или подуване на краката или долните крака.

Това лекарство ще предизвика урина, изпражнения, слюнка, храчка, пот и сълзи, за да станат червеникаво-оранжеви до червеникаво-кафяви. Това може да се очаква, докато приемате това лекарство. Този ефект може да доведе до постоянно обезцветяване на меките контактни лещи. Стандартните решения за почистване може да не премахнат всички промени в цвета. Ето защо най-добре е да не носите меки контактни лещи, докато приемате това лекарство. Твърдите контактни лещи не се обезцветяват с това лекарство. Това състояние ще се върне към нормалното след спиране на приема на това лекарство. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Ако това лекарство Ви кара да се чувствате много уморени или много слаби или да причинявате нестабилност, нестабилност, загуба на апетит, гадене, изтръпване, изтръпване, изгаряне или болка в ръцете и краката, или повръщане, спрете да я приемате и проверете Лекар незабавно. Това може да са ранни предупредителни симптоми на по-сериозни чернодробни или нервни проблеми, които могат да се развият по-късно

Комбинацията рифампин, изониазид и пиразинамид може да предизвика кръвни проблеми. Тези проблеми могат да доведат до по-голям шанс за определени инфекции, бавно излекуване и кървене на венците. Ето защо, трябва да внимавате при използването на обикновени четки за зъби, зъбни конци и клечки за зъби. Стоматологичната работа трябва да се забави, докато кръвната Ви стойност се нормализира. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно правилната хигиена на устната кухина (устата) по време на лечението.

Ако развиете кожен обрив, копривна треска или някаква алергична реакция към това лекарство, спрете да приемате лекарството и се консултирайте с Вашия лекар възможно най-скоро.

Преди да вземете някакви медицински изследвания, уведомете отговорния лекар, че приемате това лекарство. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от това лекарство.

Rifater странични ефекти

Rifater (изониазид / пиразинамид / рифампин)

Консумирането на някои храни (например сирене [Швейцария или Чешир] или риба (напр. Пипер, риба тон или сардини) или пиене на червено вино може да предизвика реакции при някои пациенти, приемащи лекарства, съдържащи изониазид. Консултирайте се с Вашия лекар, ако по време на приема на това лекарство се появи зачервяване, бързо или ударно сърцебиене, главоболие, зачервяване или сърбеж на кожата, изпотяване, замаяност или замаяност.

Хапките за контрол на раждаемостта може да не работят правилно, докато приемате това лекарство. За да не забременявате, използвайте друга форма на контрол върху раждаемостта заедно с хапчетата за контрол на раждаемостта. Други форми включват кондоми, диафрагми или контрацептивни пени или желета.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Това лекарство обикновено причинява урина, изпражнения, слюнка, слюнка, пот и сълзи, за да станат червеникаво-оранжеви до червеникаво-кафяви. Този страничен ефект обикновено не изисква медицинско обслужване.

Тъмна урина и пожълтяване на очите или кожата (признаци на чернодробни проблеми), причинени от изониазид, са по-вероятни при пациенти на 50-годишна възраст и по-големи.

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Активен ципрофлоксацин, Levaquin, левофлоксацин, Avelox, рифампин, изониазид, моксифлоксацин, амикацин, етамбутол, стрептомицин, гатифлоксацин, пиразинамид, флоксин, канамицин, текин, аминик, етионамид, рифадин, изониазид / рифампин, циклосерин, изониазид / пиразинамид / рифампин , Рифапентин