Rho (d) имуноглобулин (инжекционен път, интрамускулен път, интравенозен път) описание и търговски марки

Rho (D) имуноглобулинът се използва за лечение на имунна тромбоцитопенична пурпура (ITP) при пациенти с Rh-позитивна кръв. ITP е вид кръвоносни нарушения, при които човек има много малък брой тромбоцити. Тромбоцитите помагат да се съсирва кръвта. Rho (D) имуноглобулин се използва също така за предотвратяване на образуването на антитела, след като човек с Rh-отрицателна кръв получава трансфузия с Rh-положителна кръв или по време на бременност, когато майката има Rh-отрицателна кръв и бебето е Rh-положително. Принадлежи към група лекарства, наречени имунизиращи агенти. Rho (D) имуноглобулинът работи за засилване на имунната система и предотвратяване на прекомерно кървене.

Rh факторът е една част от червените кръвни клетки. Човек има Rh-позитивна или Rh-отрицателна кръв. Ако получите противоположния тип кръв, тялото ви ще създаде антитела, които могат да унищожат червените кръвни клетки. Когато бременната жена е Rh-негативна и нейното бебе е Rh-положително, кръвта на бебето може да влезе в нейната система и да я накара да направи антитела. Когато същата жена има второ бебе с Rh-положителна кръв, антителата ще унищожат червените кръвни клетки в бебето. Rho (D) имуноглобулин се дава на тези жени по време на бременност или след раждане, за да им се предотврати да правят антитела.

Канадска марка

Това лекарство трябва да се прилага само от или под наблюдението на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на Rho (D) имунния глобулин при деца. Не се препоръчва за бебе с Rh-положителна кръв, чиято майка е Rh-негативна.

Прах за разтвор, разтвор, инжектируем

Въпреки че в гериатричната популация не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на Rho (D) имунния глобулин, гериатричните специфични проблеми не се очаква да ограничат полезността на Rho (D) имуноглобулина при пациенти в напреднала възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат проблеми със сърцето, бъбреците или черния дроб, свързани с възрастта, и може да имат състояния, които изискват корекция на дозата при пациенти, получаващи имуноглобулин Rho (D).

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

алергии

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Педиатрична

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Гериатрична

бременност

кърмене

Медицинска сестра или друг обучен здравен специалист ще Ви даде това лекарство в болница. Това лекарство се дава чрез игла, поставена в една от вените ви или като изстрел в една от мускулите ви.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения за каквито и да било проблеми или нежелани ефекти, които могат да бъдат причинени от това лекарство. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Лекарствени взаимодействия

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате болка в гърба, треперене от втрисане, треска, тъмна урина, намалено количество урина, внезапно натрупване на тегло, подуване на ръцете или краката или недостиг на въздух след приема на това лекарство , Те могат да бъдат симптоми на сериозен кръвен проблем, наречен интраваскуларна хемолиза (IVH).

Други взаимодействия

Това лекарство е направено от дарена човешка кръв. Някои човешки кръвни продукти предадоха определени вируси на хора, които са ги получили. Рискът от получаване на вирус от лекарства, произведени от човешка кръв, е намалял значително през последните години. Това е резултат от необходимите тестове на човешки донори за определени вируси и тестване по време на производството на тези лекарства. Въпреки че рискът е нисък, говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения.

Други медицински проблеми

Това лекарство може да причини сериозни видове алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате сърбеж, обрив, уртикария, болка в гърдите, замаяност или замаяност, затруднено дишане или оток на ръцете, лицето или устата, след като получите това лекарство.

Това лекарство може да причини кръвни съсиреци, особено при пациенти с анамнеза за проблеми с кръвосъсирването, сърдечни заболявания и атеросклероза (втвърдяване на артериите) или проблеми с кръвообращението. Пациентите, които остават в леглото дълго време поради операция или заболяване, също могат да имат кръвни съсиреци. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете внезапно имате болка в гърдите, задух, силно главоболие, болка в краката или проблеми с зрението, речта или ходенето.

Това лекарство може да причини рядък и сериозен проблем с белите дробове няколко часа след приемането му. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате проблеми с дишането със или без повишена температура след приемането на лекарството.

Докато се лекувате с Rho (D) имуноглобулин, нямайте имунизации (ваксини) без одобрението на лекаря. Живите вирусни ваксини не трябва да се прилагат в продължение на 3 месеца след прием на Rho (D) имуноглобулин.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.