краста

Краста е сърбящо състояние на кожата, причинено от мъничка акара, наречена Sarcoptes scabiei. Наличието на акари води до интензивен сърбеж в района на дупките му. Притискането към надраскване може да бъде особено силно през нощта.

Краста е заразен и може да се разпространи бързо чрез близък физически контакт в семейство, група за грижи за деца, училищен клас, старчески дом или затвор. Поради заразния характер на краста, лекарите често препоръчват лечение за цели семейства или контактни групи.

Краста се лекува лесно. Медикаментите, приложени върху вашата кожа, убиват акарите, причиняващи краста и яйцата, въпреки че може да се появи няколко сърбежи в продължение на няколко седмици.

Кървави признаци и симптоми включват

Дупките или песните обикновено се появяват в гънките на кожата ви. Въпреки че почти всяка част от тялото ви може да бъде замесена, най-често се срещат крави и крави

При кърмачета и малки деца често срещаните места на заразяване включват

Ако сте имали преди това краста, признаци и симптоми може да се развият в рамките на няколко дни след излагане. Въпреки това, ако никога не сте имали краста, може да отнеме до шест седмици, за да се появят признаци и симптоми. Важно е да запомните, че все още можете да разпространявате краста, дори ако все още нямате никакви признаци и симптоми.

Кога да се види лекар

Информация, която да се събере предварително

Говорете с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми, които могат да показват краста.

Много кожни състояния, като дерматит или екзема, са свързани със сърбеж и малки подутини по кожата. Вашият лекар може да ви помогне да определите точната причина и да се уверите, че получавате подходящо лечение. Баните и препаратите без рецепта няма да премахнат крастата.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Акулата с осем крака, причиняваща крастата при хората, е микроскопична. Женската акарида се издува под кожата ви и произвежда тунел, в който яйцата се натрупват. Яйцата се излюпват и ларвите на червеите работят по повърхността на кожата ви, където се развиват и могат да се разпространят в други области на кожата ви или до кожата на други хора. Сърбежът на краста е резултат от алергичната реакция на тялото към акарите, техните яйца и отпадъците им.

Какво можете да направите междувременно

Близкия физически контакт и по-рядко споделянето на дрехи или постелки с инфектиран човек може да разпространява червеите.

Кучетата, котките и хората са засегнати от техните отделни видове акари. Всеки вид акари предпочита един специфичен тип гостоприемник и не живее отдалеч от този предпочитан домакин. Така че хората могат да имат временна кожна реакция от контакт с акарата на животинска краставица. Но хората едва ли ще развият пълноценен краста от този източник, тъй като те биха могли да се свържат с червата на човешка краста.

Силното надраскване може да счупи кожата ви и да доведе до появата на вторична бактериална инфекция, като импетиго. Импетиго е повърхностна инфекция на кожата, която се причинява най-често от стафилококови бактерии или от бактерии от стрептококи (стрептококи).

По-тежката форма на краста, наречена хрупкава краста, може да засегне някои високорискови групи, включително

Кървавата краста, наричана също норвежка краста, има тенденция да бъде кора, люспеста и да покрива големи части от тялото. Това е много заразно и може да бъде трудно за лечение.

Направете среща със семейния си лекар или педиатър, ако вие или вашето дете имате признаци и симптоми, общи за крастата.

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си и да знаете какво да очаквате от Вашия лекар.

По-долу са дадени някои основни въпроси, които да зададете на Вашия лекар за крастата.

Вашият лекар вероятно ще Ви зададе няколко въпроса. Ако сте готови да им отговорите, може да си отделите време, за да прегледате по-задълбочено всички точки, за които искате да говорите. Вашият лекар може да попита

Във времето, водещо до назначаването ви, опитайте лекарства извън домовете (OTC), за да намалите сърбежа. Охлаждащата вода, антихистамините и каламиновият лосион може да осигури известно облекчение. Попитайте Вашия лекар какви лекарства и лосиони са безопасни за вашето дете.

За диагностициране на крастата, Вашият лекар изследва кожата ви, търси признаци на червеи, включително характерните дупки. Когато Вашият лекар открие кърлеж, той може да отстрани от тази област кожата ви, за да я разгледа под микроскоп. Микроскопското изследване може да определи наличието на акари или техните яйца.

Лечението на краста включва премахване на заразяването с лекарства. Няколко кремове и лосиони са на разположение с рецепта на лекар. Обикновено прилагате лекарството върху цялото си тяло, откъм вратата надолу и оставяте лекарството поне осем часа. Необходимо е второ лечение, ако се появят нови устни и обрив.

Тъй като крастата се разпространява толкова лесно, Вашият лекар вероятно ще препоръча лечение за всички членове на домакинството и други близки контакти, дори ако те не показват признаци на заразяване с краста.

Медикаментите, които обикновено се предписват за краста включват

Въпреки че тези лекарства незабавно убиват черния дроб, може да откриете, че сърбежът не спира напълно за няколко седмици.

Лекарите могат да предписват други лекарства за локално приложение, като сярата, комбинирана с вазелин, за хора, които не отговарят или не могат да използват тези лекарства.

Сърбежът може да продължи известно време, след като приложите лекарства, за да убиете акарите. Тези стъпки могат да ви помогнат да намерите облекчение от сърбеж

За да предотвратите повторно заразяване и да предотвратите разпространението на червеите в други хора, направете следните стъпки

Посетете Вашия лекар