Шест стъпки, които могат да променят живота ви

22 май 2000 г. – След като алкохолизмът уби бащата на Джеймс Прокаска, въпреки усилията на семейството да помогне, Прошаска решава да намери начин да помогне на хората да нарушат лошите си навици.

Прохаска, известен психолог в Университета на Роуд Айлънд и автор на “Промяна на доброто”, удари по улиците, за да намери обикновени хора, които сами са отхвърлили лоши навици (като пушене и преяждане). След години на изучаване на тези успешни ченгета прокаска открила модел. Независимо от навика, който са счупили, промяната на собствените им качества се е простирала през едни и същи шест етапа по пътя. Нещо повече, те използват уникален набор от стратегии на всеки етап.

Подходът на Прошаска, известен като модел на “етапите на промяна”, е прост, но мощен. Намерете своя сцена и моделът ви казва какво да направите. Понякога промяната на Прокаска ще падне на сцена или на две, но след като възобновят стратегиите, които са специфични за тяхната сцена, те ще се върнат на пистата. “Единствената грешка, която можете да направите, е да се откажете от себе си”, казва Прошаска.

Въпреки че проучванията на Prochaska се фокусираха върху наркоманистите, изследователите откриват, че подходът му е мощен инструмент за бъдещи упражнения. Ето как може да ви помогне да се движите.

Преконстантираните все още не са решили да направят промяна. Знаете, че упражненията са здрави, но не сте напълно убедени, че ползите надвишават трудностите при започване на работа.

Стратегия: Сложи си мислене капачка

Това не е моментът “просто да го направите”. Вместо това, започнете да се обучавате как упражнението ще ви бъде от полза. Започнете с върха на Prochaska: “Вашият диван може да ви убие, дайте списък на причините, поради които желаете да упражнявате и претегляте тези ползи, срещу последиците от престоя им в заседнали места.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …