Сърповидноклетъчни симптоми, причини, лечение

Тенденции в борбата с болката

Сърповидноклетъчната болест е наследено кръвно разстройство, което засяга близо 100 000 души в Съединените щати.

Червените кръвни клетки съдържат хемоглобин, протеин, който носи кислород в кръвта. Нормалните червени кръвни клетки са кръгли и гъвкави, което им позволява да преминават през малки кръвоносни съдове, за да доставят кислород до всички части на тялото.

Лекарството пристрастяване лекарства болка привлича заглавия, когато изпраща знаменитости въртене извън контрол. Също така много хора изнесоха от светлината на прожекторите, които се борят с пристрастеността към болкоуспокояващите зад затворени врати; Но макар и широко разпространено, пристрастяването към болкоуспокояващи по рецепта също е широко неразбрана и тези недоразумения могат да бъдат опасни и плашещи за пациентите, които се занимават с болка; Къде е границата между подходящата употреба и пристрастяването към лекарства за болкоуспокояващи? И как може …

Болестта на сърповидните клетки причинява образуването на червени кръвни клетки в полумесец, подобно на сърп. Сърповидните червени кръвни клетки се разпадат лесно, причинявайки анемия. Сърповидните червени кръвни клетки живеят само 10-20 дни вместо нормалните 120 дни. Повредените сърповидни кръвни клетки също се слепват заедно и се придържат към стените на кръвоносните съдове, блокирайки кръвния поток. Това може да причини силна болка и трайно увреждане на мозъка, сърцето, белите дробове, бъбреците, черния дроб, костите и далака. Тежката болка е спешност, наречена остра сърповидноклетъчна криза. Човек може да не знае какво причинява болката, но инфекцията и дехидратацията са често срещани причини.

Сърповидната клетъчна болест е най-често срещана при африканците и африканците – много хора в света. Той се среща и в други етнически и расови групи, включително хора от Южна и Централна Америка, Карибите, средиземноморските страни и Индия.

Болестта на сърповидните клетки се причинява от генетична анормалност в гена за хемоглобин, което води до производството на сърповиден хемоглобин. Когато кислородът се освобождава от сърповидния хемоглобин, той се прилепва и образува дълги пръти, които увреждат и променят формата на червените кръвни телца. Сърповидните червени кръвни клетки причиняват симптомите на сърповидноклетъчна болест.

Децата са родени със сърповидноклетъчни заболявания; Това не е заразно. Това се случва, когато детето наследи два гени на сърповидно хемоглобин, по един от всеки родител. Около 2 000 бебета се раждат със сърповидноклетъчна болест всяка година в Съединените щати. Хората, които наследяват само един сърповиден ген на хемоглобина, са носители (сърповидно-клетъчна черта) и нямат анемия или болезнени сърповидно-клетъчни кризи. Те обаче могат да имат малко по-висока честота на определени състояния като кръв в урината или инфекции на пикочните пътища. Около 2 милиона души в света имат сърповидно-клетъчна черта.