Скрининг молове за рак на кожата

Що се отнася до вашето здраве и рак на кожата, е добра идея да бъдете проактивни и да държите под око за опасни бенки. Молестите могат да бъдат свързани с рака на кожата. Това е особено вярно, ако имате семейна анамнеза за рак на кожата, свързан с къртици.

Ако сте развили нови бенки, или близък роднина има история на меланом, трябва да изследвате тялото си веднъж месечно. Повечето бенки са доброкачествени (не-ракови). Мери, които са от по-голяма медицинска загриженост, включват тези, които изглеждат по-различно от другите съществуващи бенки или тези, които се появяват за първи път в зряла възраст.

Ако забележите промени в цвета или външния вид на мола, трябва да го направите от дерматолог. Също така трябва да проверявате къртичетата, ако кървят, изтръпват, сърбят, изглеждат люспести или стават нежни или болезнени.

Изследвайте кожата си с огледало. Обърнете внимание на областите на кожата, които често са изложени на слънце, като например ръцете, ръцете, гърдите и главата.

Следните ABCDE са важни признаци на бенки, които могат да бъдат рак на кожата. Ако мол показва някой от изброените по-долу признаци, трябва да го проверите незабавно от дерматолог

Имайте предвид, че някои меланоми може да са по-малки или да не отговарят на други характеристики. Винаги трябва да бъдете подозрителни към нов мол. Ако забележите нов мол, вижте дерматолога си възможно най-скоро. Той или тя ще изследва къртицата и ще направи биопсия на кожата (ако е уместно). Ако това е рак на кожата, биопсия може да покаже колко дълбоко е проникнала в кожата. Вашият дерматолог се нуждае от тази информация, за да реши как да лекува молеца.

Най-често срещаното място за меланома при мъжете е БКС; При жените това е долната част на крака.

Увеличете максимално вашата рутинна грижа за кожата, за да изглеждате по-млади сега.

Изглеждайте добре във всеки фотограф; Как да се грижим за сухи, червени ски; Изненадващи начини за намаляване на бръчките; Забравете чантите под очите си