Сериен дискус

Използва за Serevent Diskus

Терапевтичен клас: бронходилататор

Фармакологичен клас: Салметерол

Салметерол се използва и за лечение на блокиране на въздушния поток и за предотвратяване на влошаването на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), включително хроничен бронхит и емфизем. Това лекарство се използва също така за предотвратяване на хрипове, причинени от упражнения (предизвикани от упражнения бронхоспазъм или от ЕИБ).

Салметерол е дългодействащ бронходилататор. Бронходилататорите са лекарства, които се вдишват през устата, за да отворят бронхиалните тръби (въздушни канали) в белите дробове. Те облекчават кашлицата, хрипове, задух и затруднено дишане, като увеличават потока на въздуха през бронхите.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате Serevent Diskus

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали специфични за педиатричната възраст проблеми, които биха ограничили полезността на салметерол при деца над 4-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени при деца на възраст под 4 години.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на салметерол при пациенти в старческа възраст. Пациенти в старческа възраст със сърдечни проблеми обаче могат да изискват специално внимание при приемане на салметерол.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел осигурява информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи салметерол. Може да не е специфично за Serevent Diskus. Моля, прочетете внимателно.

Инхалаторният салметерол се използва за предотвратяване на астматични атаки и за лечение на хронична обструктивна белодробна болест (COPD). Не се използва за облекчаване на астматична атака, която вече е започнала. За облекчение на астматична атака, която вече е започнала, трябва да използвате друго лекарство. Ако нямате друго лекарство, което да използвате при атака или имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Това лекарство се предлага с указания за пациента или ръководство за лекарства. Прочетете внимателно указанията, преди да използвате това лекарство. Ако не разбирате указанията или не сте сигурни как да използвате Diskus®, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт да ви покаже какво да правите.

Използвайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече и не го използвайте по-често, отколкото Ви е поръчал Вашия лекар. Също така, не спирайте да използвате това лекарство, без да уведомите Вашия лекар. За да направите това, може да увеличите шанса да имате проблеми с дишането.

За да може това лекарство да помогне за предотвратяване на астма или атаки при ХОББ, то трябва да се прилага ежедневно в редовно разпределени дози, съгласно Вашия лекар.

За да използвате Diskus®

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовната схема на дозиране. Не двойни дози.

Правилното използване на салметерол

Пазете лекарството в торбичката за фолио, докато не сте готови да го използвате. Съхранявайте при стайна температура, далеч от топлина и директна светлина. Не замразявайте.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Изхвърлете лекарството 6 седмици след като го извадите от фолиото или след като всички блистери са били използвани.

Ако ще приемате това лекарство от дълго време, е много важно вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да проверява за нежелани реакции.

Уведомете Вашия лекар, ако използвате други лекарства за ХОББ. Вашият лекар може да поиска да спрете употребата на лекарството и да го използвате само при тежка атака на ХОББ. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно това как трябва да приемате Вашето лекарство.

Това лекарство не трябва да се използва, ако страдате от тежка ХОББ или ако симптомите на атака на ХОББ вече са започнали. Вашият лекар може да Ви предпише друго лекарство, което да използвате в случай на остра атака на ХОББ. Ако другото лекарство не работи, кажете на Вашия лекар незабавно.

Предпазни мерки при използването на Serevent Diskus

Това лекарство трябва да се използва само като допълнително лечение за пациенти, които не могат да бъдат лекувани с други лекарства за астма (като инхалаторни кортикостероиди) или за пациенти с астма, които изискват две лекарства, включително салметерол. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Въпреки че това лекарство намалява броя на астматичните атаки, това може да увеличи шанса за тежка астматична атака, когато се случи. Уверете се, че сте прочели за тези рискове в Ръководството за медикаменти и говорете с Вашия лекар или фармацевт за всякакви въпроси или притеснения, които може да имате.

Не трябва да използвате това лекарство, ако астматичният ви атака вече е започнал. Вашият лекар ще Ви предпише друго лекарство (например инхалатор с кратко действие), което да използвате в случай на остра астма. Уверете се, че разбирате как да използвате инхалатора с кратко действие. Говорете с Вашия лекар, ако имате нужда от инструкции.

Не използвайте друго лекарство за астма или лекарство за проблеми с дишането, без да говорите с Вашия лекар. Това лекарство не трябва да се използва с други инхалатори, съдържащи комбинация от будезонид и формотерол (Symbicort®), флутиказон и салметерол (напр. Advair® Diskus®, Advair® HFA), формотерол (Foradil® Aerolizer®, Perforomist ™) (Brovana ™).

Говорете с Вашия лекар или незабавно потърсете медицинска помощ

Не променяйте дозата си или преустановете употребата на лекарството си, без първо да попитате Вашия лекар.

Вашият лекар може да Ви пожелае да носите медицинска лична карта (ID), в която се посочва, че Вие или Вашето дете използвате това лекарство. Картата ще ви каже, че може да се нуждаете от допълнително лекарство по време на извънредна ситуация, тежка астматична атака или друго заболяване или необичаен стрес.

Serevent Diskus странични ефекти

Serevent Diskus (салметерол)

Това лекарство може да предизвика парадоксен бронхоспазъм, което означава, че дишането или хриптенето ви ще се влошат. Парадоксалният бронхоспазъм може да бъде животозастрашаващ. Спрете да използвате това лекарство и веднага след това се консултирайте с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате кашлица, затруднено дишане, задух или хриптене след употребата на това лекарство.

Ако вие или Вашето дете развиете кожен обрив, копривна треска или някаква алергична реакция към това лекарство, преустановете употребата на лекарството и се консултирайте с Вашия лекар възможно най-скоро.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате болка в гърдите, ускоряване на сърцето, нервност, треперене на ръцете или краката, шумно дишане, усещане за задушаване, стягане или дразнене на гърлото при употребата на това лекарство.

Хипокалиемия (нисък калий в кръвта) може да възникне, докато използвате това лекарство. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате повече от един от следните симптоми: конвулсии, намалена урина, сухота в устата, повишена жажда, неправилен сърдечен ритъм, загуба на апетит, промени в настроението, мускулни болки или спазми, гадене или повръщане; Изтръпване или изтръпване в ръцете, краката или устните, недостиг на въздух или необичайна умора или слабост.

Това лекарство може да повлияе нивата на кръвната захар. Ако Вие или Вашето дете имате диабет и забележите промяна в резултатите от тестовете за кръв или урина, обърнете се към Вашия лекар.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

WADA Class Anti-Doping Класификация

ХОББ, поддържащи Spiriva, Symbicort, албутерол, Advair Diskus, Ventolin, ProAir HFA, ипратропиум, Xopenex

Астма, поддръжка Symbicort, албутерол, флутиказон, монтелукаст, Singulair, Advair Diskus, Ventolin, ProAir HFA

Бронхоспазъм Профилактика албутерол, монтелукаст, Singulair, Ventolin, ProAir HFA, Proventil, Ventolin HFA, Proventil HFA