Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (ssris)

SSRI, често предписан тип антидепресант, може да ви помогне да преодолеете депресията. Открийте как SSRI подобряват настроението и какви странични ефекти могат да причинят.

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) са най-често предписаните антидепресанти. Те могат да облекчат симптомите на умерена до тежка депресия, са сравнително безопасни и обикновено причиняват по-малко странични ефекти, отколкото другите видове антидепресанти.

SSRI облекчават депресията чрез увеличаване на нивата на серотонина в мозъка. Серотонинът е един от химичните пратеници (невротрансмитери), които носят сигнали между мозъчните клетки. SSRI блокират реабсорбцията (повторното захващане) на серотонина в мозъка, което прави повече серотонин достъпен. SSRI се наричат ​​селективни, защото изглежда, че засягат предимно серотонин, а не други невротрансмитери.

SSRI също могат да се използват за лечение на състояния, различни от депресия, като например тревожни разстройства.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри тези SSRIs за лечение на депресия

Fluvoxamine, един SSRI, одобрен от FDA за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство, понякога се използва за лечение на депресия.

Всички SSRI функционират по подобен начин и като цяло могат да причинят подобни странични ефекти, въпреки че някои хора може да не изпитват такива. Много от нежеланите реакции могат да изчезнат след първите няколко седмици от лечението, докато други могат да доведат вас и вашият лекар да изпробват друго лекарство. Ако не можете да понасяте един SSRI, може да бъдете в състояние да толерирате друг, тъй като SSRIs се различават в химическия състав.

Възможните странични ефекти на SSRI могат да включват, наред с другото

Приемането на вашето лекарство с храна може да намали риска от гадене. Също така, докато вашето лекарство не ви предпазва от сън, можете да намалите ефекта от гаденето, като го приемете преди лягане.

Кой антидепресант е най-подходящ за Вас, зависи от редица проблеми, като вашите симптоми и други здравословни проблеми, които може да имате. Посъветвайте се с Вашия лекар и фармацевт за най-честите нежелани реакции за Вашия специфичен SSRI и прочетете ръководството за пациента за лекарства, което се предлага с рецепта.

SSRI обикновено са безопасни за повечето хора. Въпреки това, при някои обстоятелства те могат да причинят проблеми. Например, високи дози циталопрам могат да причинят опасни анормални сърдечни ритъми, така че дозите над 40 милиграма (mg) на ден трябва да се избягват, според FDA и производителя. Те също така препоръчват максимална доза от 20 mg за хора на възраст над 60 години.

Трябва да включите и други въпроси, които да обсъдите с Вашия лекар, преди да приемете SSRI

Повечето антидепресанти обикновено са безопасни, но FDA изисква всички антидепресанти да носят предупреждения за черна кутия, най-строгите предупреждения за предписания. В някои случаи децата, тийнейджърите и младежите под 25-годишна възраст могат да имат увеличение в мисли за самоубийство или поведение при приемане на антидепресанти, особено през първите няколко седмици след началото или когато дозата се променя.

Всеки, който приема антидепресант, трябва да бъде внимателно наблюдаван за влошаване на депресията или необичайно поведение. Ако Вие или някой, на когото познавате, имате мисли за самоубийство, когато приемате антидепресант, незабавно се свържете с Вашия лекар или спешна помощ.

Имайте предвид, че антидепресантите по-често намаляват риска от самоубийства в дългосрочен план, като подобряват настроението.

SSRI не се считат за пристрастяване. Въпреки това спирането на антидепресантно лечение рязко или липсващо няколко дози може да предизвика симптоми, подобни на отнемането. Това понякога се нарича синдром на прекъсване. Работете с Вашия лекар, за да намалите постепенно и безопасно дозата.

Може да включват и симптоми на отнемане

Хората могат да реагират по различен начин на същия антидепресант. Например, конкретно лекарство може да работи по-добре – или не толкова добре – за вас, отколкото за друго лице. Или може да имате повече или по-малко странични ефекти от приемането на специфичен антидепресант от някой друг.

Наследствените особености играят важна роля в това, как ви влияят антидепресантите. В някои случаи, ако има такива, резултатите от специални кръвни изследвания могат да предложат улики за това как тялото ви може да реагира на определен антидепресант. Обаче други променливи, освен генетиката, могат да повлияят на Вашия отговор на медикаментите.

При избора на антидепресант, Вашият лекар взема предвид симптомите, всички здравословни проблеми, други лекарства, които приемате и какво е работил за вас в миналото.

Обикновено може да отнеме няколко седмици или повече, преди антидепресантът да е напълно ефективен и първоначалните нежелани реакции да се облекчат. Може да се наложи да опитате няколко корекции на дозата или различни антидепресанти, преди да намерите точната, но виси там. С търпение вие ​​и вашият лекар можете да намерите лекарство, което да ви помогне добре.

Посетете Вашия лекар