Селегилин (перорален начин)

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да позволи промени в дозата Ви и да провери за нежелани ефекти.

Не използвайте селегилин, ако сте използвали меперидин (напр. Demerol®) или инхибитор на МАО (напр. Изокарбоксазид, фенелзин, трансилципромин, Marplan®, Nardil® или Parnate®) през последните 14 дни. Ако го направите, може да развиете възбуда, объркване, безпокойство, стомашни или чревни симптоми, внезапна висока телесна температура, изключително високо кръвно налягане или тежки гърчове.

Не използвайте това лекарство като циклобензаприн, декстрометорфан (Robitussin®, Pediacare®), жълт кантарион или болкоуспокояващи лекарства (напр. Метадон, пропоксифен, трамадол, Darvon®, Dolophine®, Ultram®). Използването на тези лекарства заедно може да причини нежелани реакции.

Селилинин може да причини състояние, наречено серотонинов синдром, когато се използва заедно с някои инхибитори на МАО (напр. Фенелзин, разагилин, траннилципромин) и лекарства за лечение на депресия (напр. Амитриптилин, доксепин, флуоксетин, флувоксамин, нортриптилин, пароксетин, сертралин, Elavil®, Luvox ®, Pamelor®, Paxil®, Prozac® или Zoloft®). Симптомите на серотониновия синдром включват: тревожност, безпокойство, бърз сърдечен ритъм, треска, изпотяване, мускулни спазми, потрепвания, гадене, повръщане, диария, виждане или слух на неща, които не са там.

Когато селегилин се приема в дози от 10 mg или по-малко на ден за лечение на болестта на Паркинсон, няма ограничения върху храната и напитките, които ядете или пиете. Възможно е обаче да възникнат опасни реакции, като внезапно високо кръвно налягане, ако се приемат определени дози, по-високи от тези, използвани за болестта на Паркинсон, с определени храни, напитки или други лекарства. Тези храни, напитки и лекарства включват

Също така, поне 2 седмици след спиране на приема на това лекарство, тези храни, напитки и други лекарства могат да продължат да реагират със селегилин, ако се приемат в дози, по-високи от тези, които обикновено се използват за болестта на Паркинсон.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар или болница, ако по време на приема на това лекарство се появи тежко главоболие, схванат врат, болки в гръдния кош, бързо сърцебиене или гадене и повръщане. Това може да са симптоми на сериозен нежелан ефект, който трябва да има лекарско внимание.

Това лекарство може да ви направи сънлив. Дори може да ви накара да заспите без предупреждение, докато шофирате, говорите или ядете. Не шофирайте и не правете нищо, което може да бъде опасно, докато не разберете как това лекарство ви засяга.

Може да се появи замаяност, замайване или припадък, особено когато се изправите от легнало или седнало положение. Възможно е да помагате бавно. Ако проблемът продължава или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате болка при преглъщане, болка в устата, зачервяване, подуване или рани в устата, докато приемате това лекарство.

Селилининът може да причини сухота в устата. За временно облекчение използвайте бонбони без захар или смола, разтопете късчета лед в устата си или използвайте заместител на слюнката. Ако обаче устата Ви продължава да се чувства сухо повече от 2 седмици, консултирайте се с Вашия лекар или зъболекар. Продължителната сухота на устата може да увеличи шансовете за зъбно заболяване, включително разпад на зъбите, заболяване на венците и гъбични инфекции.

Някои хора, които са използвали това лекарство, са имали необичайни промени в поведението си. Говорете с Вашия лекар, ако имате проблеми с хазарта или повишен интерес към секс, докато използвате това лекарство.

Не спирайте приема на това лекарство, без да се консултирате предварително с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска да намалите постепенно сумата, която приемате, преди да се спрете напълно.

Важно е Вашият лекар редовно да проверява кожата Ви за признаци на рак на кожата, наречен меланом. Ако забележите необичайни червени, кафяви или черни петна по кожата си, незабавно се свържете с Вашия лекар.