Секс след менопаузата

Когато менопаузата удари, може да има различни сексуални проблеми. Но не се отчайвайте, има решения.

Толкова много жени страдат мълчаливо, защото са неудобно да говорят с лекаря си. Д-р Сара Джарвис

Сексът може да стане по-приятно за някои жени след менопаузата. Естественият спад в нивата на естроген може да го направи неудобно. Някои жени също откриват техния интерес към сексуалния спад, а промените в тялото, които се случват със застаряването, не помагат. Сухата кожа, гравиращата коса и разпространението на средната възраст могат да разрушат самочувствието.

Проучване показва, че 84% от жените в менопауза намират секс болезнено. В проучването близо 70% от тях са заявили, че техните взаимоотношения са били засегнати в резултат на това.

Болезненият секс след менопаузата е чест

Здравният експерт и доктор на жените, д-р Сара Джарвис, казва, че жените трябва да преодолеят срамежливостта си и да търсят помощ. “Винаги ми се струва тъжно, че толкова много жени страдат мълчаливо с обикновени менопаузални симптоми като вагинална сухота, защото са неудобно да говорят с лекаря си.

“Ние виждаме тези проблеми редовно и изцяло да разберат колко влияние оказват върху качеството на живот. Има толкова много ефективни възможности за лечение и ние сме повече от щастливи да им предложим”.

Според д-р Джарвис, струва си да се опитваме да се ориентираме за самопомощ на първо място. Има разнообразни начини за облекчаване на вагиналната сухота и по този начин правят секс по-лесен и приятен

Ако тези мерки не помогнат, Вашият лекар може да предпише хормонално лечение. Хормонозаместителната терапия облекчава сухотата, но ако не можете или не искате да приемате ХЗТ, можете да използвате естроген, прилаган “локално”, т.е. само към влагалището, за да увеличите потока на естественото смазване.

Има различни варианти, включително естрогенен крем (приложен с апликатор), песарии, малки таблетки (отново поставени с апликатор) или вагинален пръстен, освобождаващ естроген, който остава в сила в продължение на три месеца.

Прочетете повече за ХЗТ за вагинална сухота.

Смазочните средства помагат за вагиналната сухота

Някои жени откриват, че губят желанието си за секс след менопаузата. Нормално е сексуалното шофиране да намалява през годините, но може да се влоши от депресията, менопаузалните симптоми, проблемите на отношенията и стреса.

Тези проблеми често са временни и е в състояние да разговарят нещата с партньор за разбирателство може да бъде всичко, което е необходимо. Но ако симптомите на менопаузата или депресията продължават, тогава може да е най-добре да видите лекар за лечение.

Третирането на менопаузалните симптоми може да стимулира нежелано сексуалното ви шофиране чрез подобряване на общото ви благополучие и енергийни нива, но възстановяването на хормоналните нива също може да подобри усещането.

Прочетете повече за това как да запазите страстта жива.

Направете този кратък тест за сексуалното желание, за да разберете дали трябва да обмислите да гледате на здравен специалист за вашата липса на интерес към секса.

Медицински лечения за болезнен секс

Прочетете повече за сексуалните проблеми на жените.

9.12 /

9.12 /

Екипът ни от експерти отговори на въпросите, зададени от посетителите. Прочетете какво трябва да кажат в архива на форума.

Как сексуалният ти живот може да бъде толкова добър, а още по-добре, след хистеректомия.

Съвети за проблеми със сексуалното шофиране

Как да имате пълноценен сексуален живот, включително съвети за секс, и да говорите с партньора си

Разберете за ХЗТ, ранна менопауза, подкрепа на партньора си и как да се справите със симптомите

Експертна информация от менопаузата

Секс след хистеректомия

Добър секс

менопауза