Секс като остарявате

Вашият сексуален живот може да се промени, когато остарявате, но това не означава, че трябва да бъде по-малко забавно.

Видео: секс над 60 години

Според проучване на Сага (онлайн социална общност за 50-те) 65% от хората на възраст над 50 години са сексуално активни, като 46% заявяват, че правят секс веднъж седмично. И 85% казват, че сексът е по-малко под натиск, отколкото когато са били по-млади, доказвайки, че сексът може да се чувства по-добре с възрастта.

И това не е единствената добра новина. Много жени в постменопауза имат по-бърза възбуда, вероятно свързана с намаления страх от бременност, според Асоциацията за сексуални съвети.

Познайте тялото си

Сексуалните желания и активност не са статични. Те се променят през целия живот по много причини, като например да имат деца, да се срещат със сексуална ориентация или физическо или психическо заболяване. Възрастните хора също могат да имат ефект върху секса, но е важно да осъзнаем, че това е нормално.

“Да се ​​радваме на секса, докато остаряваме, означава да разпознаем как процесът на стареене може да повлияе на тялото и да работи около него”, казва Денис Ноулс, психосексуален терапевт в благотворителната връзка Relate.

Става въпрос и за отношението. Много възрастни хора не са склонни да говорят за секс помежду си, защото това е нещо, което те не правеха, когато бяха по-млади. Но ако можете да говорите за това и да приемете, че вашите нужди се променят и се адаптират към това, все още можете да имате изпълняваща връзка.

Започването на нова връзка по-късно в живота може да е обезсърчително, но може да бъде и вълнуващо.

Много хора, които са загубили дългосрочен партньор, се чувстват виновни за това, че се приближат до някой друг и започнат сексуални отношения. Това може да повлияе на способността им да правят секс. Говорейки за тези чувства с новия партньор, терапевт или и двете, може да ви помогне да се справите с това.

Увеличаването на разводите означава, че повече хора са еднолични и се срещат. “Виждам социална промяна”, казва Денис. “Днес жените в 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век не мислят за себе си като стари. Те са бляскави, живи и се чувстват добре по тялото си.

Нови взаимоотношения

Хората от всички възрасти трябва да знаят как да се защитят, когато правят секс с нов партньор.

В Англия през 2011 г. диагнозата СПИ в групата на над 45-годишна възраст включва 4 961 души с генитални брадавици, 3 343 с генитален херпес и повече от 1700 с гонорея.

Можете да прочетете всички изброени тук теми или да кликнете върху връзките, за да отидете директно до желаната от вас информация.

Говорейки за употребата на презервативи, какви са симптомите на ППИ? Къде мога да се тествам за ППИ? Как да използвам презервативи правилно? Контрацепция след менопаузата Допълнително смазване с презервативи Къде да получа презервативи Какво ще стане, ако искаме Спрете ли да използвате презервативи?

Презервативите са единственият метод за контрацепция за предпазване от ППИ и бременност. ППИ могат да преминават между хора на всяка възраст, така че използването на презерватив предпазва здравето ви, както и партньора ви. Можете да научите повече за мъжки и женски презервативи в съветите за Кондом.

По-безопасен секс: защита на себе си и партньора си

Ако се чувствате несигурни относно това, как да повдигнете предмета на употреба на презерватив, можете да намерите някои съвети и предложения в Говорейки с партньора си за секса.

Важно е да обсъждате по-безопасен секс с всеки, с когото правите секс. Инфекциите могат да минат между две жени и двама мъже, както и между мъже и жени. За повече за по-безопасен секс за партньори от един и същи пол вижте сексуалното здраве на лесбийки и сексуалното здраве за гей и бисексуални мъже.

Някои хора не забелязват никакви симптоми. Ако забележите симптоми, те могат да бъдат включени

Ако имате някой от тези симптоми или ако не сте имали симптоми, но сте имали незащитен секс, обърнете се към Вашия лекар или посетете клиника за сексуално здраве или магнитно-урологична медицина (GUM) за преглед. Намерете сексуални здравни услуги близо до вас.

ППИ, включително херпес и гонорея, също могат да бъдат предавани чрез орален секс. Научете повече за това какви инфекции можете да получите чрез орален секс.

Можете да получите всички тестове и лечения в клиниката за сексуално здраве или генитална медицина (GUM). Лекарски кабинети и някои аптеки могат също да осигурят тестване за някои инфекции. Ако те не могат да осигурят това, от което се нуждаете, те ще могат да ви дадат подробности за най-близката служба, която може.

Намерете най-близките сексуални здравни услуги.

Говорейки за употребата на презервативи

Мъжки презервативи се поставят върху пениса, а женски презервативи се поставят във влагалището. Ще намерите инструкции за пакета за презервативи или в листовка в опаковката или можете да попитате Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

Уверете се, че сте

Винаги поставяйте презерватива на място, преди да има генитален контакт между вас и партньора си.

Научете повече за правилното използване на презервативи. Можете също така да се обадите на Сексуалната здравна линия на 0300 123 7123.

Жените, които са сексуално активни с мъжете, трябва да използват контрацепция до менопаузата (т.е. докато не са имали период от две години, ако са под 50 години и една година, ако са над 50), ако не искат да забременеят ,

Разберете за 15-те различни метода на контрацепция.

Водните смазочни материали могат да се използват с латексови презервативи. Не използвайте масла на основата на масло, като лосион за тяло, нефтен желе (вазелин), овлажнител или червило, с латексови презервативи, тъй като те могат да повредят латекса. Можете да използвате смазка на основата на масло с полиуретанови презервативи.

Презервативите се предлагат безплатно на всеки, мъжки или женски, но наличността може да варира в различни области.

Какви са симптомите на ППИ?

Тези организации могат да предоставят безплатни презервативи

Можете също така да закупите презервативи от

Къде мога да се тествам за ППИ?

Ако купувате презервативи онлайн, получавайте ги от фармацевт или друг легитимен дилър, а не от физически лица, и винаги избирайте презервативи, носещи европейската маркировка CE.

Ако вие и вашият партньор получите всичко от проверката на ППИ и никой от вас не прави секс с никого, тогава знаете, че е безопасно да спрете да използвате презервативи. С всеки нов партньор трябва да се тествате или да използвате презерватив всеки път, когато правите секс.

02/06 /

01/06 /

Как да използвам правилно презервативи?

Контрацепция след менопаузата

Допълнително смазване с презервативи

Къде да получите презервативи

Услуги

Какво ще стане, ако искаме да спрем употребата на презервативи?

местоположение

Как да имате пълноценен сексуален живот, включително съвети за секс, и да говорите с партньора си

Услуги в близост до вас

Добър секс

менопауза

Здраве на простатата

Сексуално здраве за лесбийки

Сексуално здраве за гей и бисексуални мъже

Полово предавани инфекции (ППИ)

Разберете за ХЗТ, ранна менопауза, подкрепа на партньора си и как да се справите със симптомите

Всеки човек има едно, важно е за сексуалния си живот, но малко хора знаят нищо за простатата си или какво може да се обърка с него

Разберете как да се предпазите от често срещани ППИ и други инфекции, като хламидии и генитални брадавици

Как да забележите симптоми на полово предавана инфекция, плюс информация за сексуални здравни прегледи

Симптомите да се грижите, къде да отидете за помощ и как да се предпазите. Освен това, реални истории от хора с инфекции