Самоуправление – рак на черния дроб

Копиране и поддръжка

Предотвратяване

Ученето, което имате животозастрашаваща болест, може да бъде опустошително. Всеки човек намира свои собствени начини за справяне с диагноза рак на черния дроб. Въпреки че няма лесни отговори за хора, които се занимават с рак на черния дроб, следните предложения могат да ви помогнат

Намерете някой, с когото да говорите. Намерете добър слушател, с когото можете да говорите за вашите надежди и страхове. Това може да е приятел или член на семейството. Подкрепата на съветник, медицински социален работник, член на духовенството или група, преживели рак, също може да бъде полезна.

Посъветвайте се с Вашия лекар за групи за подкрепа във вашия район. Или проверете своя телефонен указател, библиотека или организация за ракови заболявания, като Националния институт по рака или Американското дружество по рака.

Направете планове за неизвестното. Ако имате животозастрашаваща болест, като рак, трябва да се подготвите за възможността да умрете. За някои хора, които имат силна вяра или чувство за нещо по-голямо от себе си, е по-лесно да се справим с животозастрашаваща болест.

Посъветвайте се с Вашия лекар за предварително насоки и живи завещания, за да ви помогне да планирате грижи в края на живота си, ако имате нужда от това.

Цирозата е белези на черния дроб и увеличава риска от рак на черния дроб. Можете да намалите риска от цироза, ако сте

Можете да намалите риска от хепатит В чрез получаване на ваксина срещу хепатит В, която осигурява повече от 90 процента защита за възрастни и деца. Ваксината може да се приложи на почти всеки, включително бебета, възрастни хора и тези с нарушена имунна система.

Няма ваксина за хепатит С, но можете да намалите риска от инфекция.

За общата популация не е доказано, че скринирането за рак на черния дроб намалява риска от смърт на рак на черния дроб, затова не се препоръчва. Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания препоръчва скрининг на рак на черния дроб за тези, за които се смята, че имат висок риск, включително хора, които имат

Обсъдете плюсовете и минусите на скрининга с Вашия лекар. Заедно можете да решите дали скринингът е подходящ за Вас въз основа на вашия риск. Проверката обикновено включва ултразвуков преглед на всеки шест месеца.