Салмонела инфекция

Инфекцията със салмонела е често срещано бактериално заболяване, което засяга чревния тракт. Бактериите от салмонела обикновено живеят в животински и човешки черва и се отделят чрез изпражнения. Хората се заразяват най-често чрез замърсена вода или храна.

Обикновено хората с инфекция със салмонела нямат симптоми. Други развиват диария, треска и коремни спазми в рамките на осем до 72 часа. Повечето здрави хора се възстановяват в рамките на няколко дни без специално лечение.

В някои случаи диарията, свързана със салмонелната инфекция, може да бъде толкова дехидратирана, че да изисква незабавно медицинско обслужване. Застрашаващи живота усложнения също могат да се развият, ако инфекцията се разпространи извън червата. Рискът ви от придобиване на инфекция със салмонела е по-висок, ако пътувате в страни с лоша хигиена.

Инфекцията със салмонела обикновено се причинява от ядене на сурово или недостатъчно месо, птици, яйца или яйчни продукти. Инкубационният период варира от няколко часа до два дни. Повечето салмонелни инфекции могат да бъдат класифицирани като гастроентерит. Възможните признаци и симптоми включват

Признаците и симптомите на инфекция със салмонела обикновено траят четири до седем дни, въпреки че може да отнеме няколко месеца, докато червата Ви се нормализират.

Няколко вида бактерии от салмонела водят до тигрова треска – понякога смъртоносна болест, която е по-разпространена в развиващите се страни.

Бактериите от салмонела живеят в червата на хора, животни и птици. Повечето хора са заразени със салмонела, като ядат храни, които са били заразени с изпражнения. Обикновено заразените храни включват

Повишена експозиция

Стомашно-чревни нарушения

Американската администрация по храните и лекарствата също така посочва, че някои огнища на салмонела са проследени до замърсители в подправки. Агенцията търси начини за повишаване на безопасността на подправките.

Много храни се замърсяват, когато се подготвят от хора, които не мият добре ръцете си след употребата на тоалетната или смяната на пелена. Инфекция може да се случи и ако докоснете нещо, което е замърсено, включително домашни любимци, особено птици и влечуги, след това сложете пръстите си в устата си.

Имунни проблеми

Факторите, които могат да увеличат риска от инфекция със салмонела, включват дейности, които могат да доведат до по-близък контакт със салмонела бактерии и здравословни проблеми, които могат да отслабят вашата резистентност към инфекция като цяло.

дехидрация

Вашето тяло има много природни защити срещу инфекция със салмонела. Например, силната стомашна киселина може да убие много видове бактерии от салмонела. Но някои медицински проблеми или медикаменти могат да съкратят тези естествени защити. Примерите включват

Бактеримията

Следните медицински проблеми или лекарства, изглежда, повишават риска от възпаление на салмонелата чрез нарушаване на имунната система.

Реактивен артрит

Инфекцията със салмонела обикновено не е животозастрашаваща. При някои хора – особено кърмачета и малки деца, по-възрастни хора, реципиенти, бременни жени и хора с отслабена имунна система – развитието на усложнения може да бъде опасно.

Какво можеш да правиш

Ако не можете да пиете достатъчно, за да смените течността, която губите от персистиращата диария, може да станете дехидратирани. Предупредителните знаци включват

Ако заразяването със салмонела навлезе в кръвообращението (бактериемия), тя може да зарази тъканите в тялото ви, включително

Хората, които са имали салмонела, са изложени на по-висок риск от развитие на реактивен артрит. Също известен като синдром на Reiter, обикновено причинява реактивен артрит

Повечето хора не трябва да търсят медицинска помощ за инфекция, причинена от салмонела, тъй като тя се изчиства сама в рамките на няколко дни. Въпреки това, в случаи, включващи бебета, малки деца и по-възрастни или имунокомпрометирани възрастни, се обадете на Вашия лекар, ако заболяването трае повече от няколко дни, е свързано с висока температура или кървави изпражнения или изглежда причинява дехидратация.

Ако направите среща с Вашия лекар, добре е да се подготвите за това. Ето малко информация, за да ви помогнем.

Подготовката на списък с въпроси за Вашия лекар ще ви помогне да се възползвате максимално от вашето време заедно. За инфекция със салмонела, някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си

Не се колебайте да зададете други въпроси.

Вашият лекар ще трябва да знае

За да предотвратите обезводняване, пийте вода или смучете лед. За да предотвратите дехидратация при деца, използвайте орален разтвор за рехидрация като Pedialyte, освен ако Вашият лекар не Ви е казал друго.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Инфекцията със салмонела може да бъде открита чрез тестване на проба от изпражненията. Повечето хора обаче са се възстановили от симптомите си до момента, в който резултатите от теста се върнат.

Какво можете да направите междувременно

Ако вашият лекар подозира, че имате инфекция от салмонела в кръвта си, той или тя може да предложи тестването на кръвна проба за бактериите.

Медикаменти

измий си ръцете

Тъй като инфекцията със салмонела може да се дехидратира, лечението се фокусира върху заместването на течности и електролити. При тежки случаи може да се наложи хоспитализация и течности, предавани директно във вена (интравенозно). В допълнение, Вашият лекар може да Ви препоръча

Дори и да не се нуждаете от медицинска помощ за вашата инфекция със салмонела, трябва да внимавате да не дехидратирате, обща грижа за диарията и повръщане. Възрастните трябва да пият вода или да сучат лед. За деца можете да използвате разтвор за орално рехидратиране, като Pedialyte, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва друго.

Министерството на земеделието на САЩ създаде план за действие за Salmonella, който включва актуализиране на системата за инспекция на клане на домашни птици и подобряване на програмите за вземане на проби и тестване на домашни птици и месо. Целта на плана е да се намали броят на инфекциите със салмонела в Съединените щати.

Можете също така да се погрижите да избегнете разпространението на бактерии пред другите. Превантивните методи са особено важни при приготвянето на храна или осигуряването на грижи за кърмачета, възрастни хора и хора с увредена имунна система. Не забравяйте да готвите грижливо храната и да охладите или замразите храната бързо.

Измиването на ръцете си добре може да помогне да се предотврати прехвърлянето на бактерията от салмонела към устата ви или към всяка друга храна, която подготвяте. Измийте си ръцете след теб

За да се предотврати кръстосано замърсяване

Тестото на бисквитките, домашно приготвеният сладолед и яйцето съдържат сурови яйца. Ако трябва да консумирате сурови яйца, уверете се, че са били пастьоризирани.

Посетете Вашия лекар

Дръжте нещата отделни

Избягвайте да ядете сурови яйца