Ръководство за изместване на раменете – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Раменната става се нарича съединяване на топката и гнездото. Топката е заобленият връх на костта в горната част на ръката (humerus), който се вписва в гнездото – чашката във формата на външната част на рамото. Когато горната част на рамото се премести извън обичайното му място в рамото, рамото се казва, че е изместно. Свързано нараняване, наречено подлуглас на рамото, се получава, когато горната част на раменния колан е само частично изместена и не е напълно извадена от гнездото му; В някои случаи рамото се измества, когато рамото се издърпва или усуква с изключителна сила в посока навън, нагоре или назад. Тази екстремна сила буквално изважда върха на раменната кост от гнездото си. В други случаи разместването на рамото е резултат от падане на изтеглено рамо, директен натиск върху рамото, припадък или тежък токов удар. Припадъците и шокът могат да предизвикат изкривяване на раменете, тъй като те причиняват екстремни, небалансирани мускулни контракции, които могат да извадят коляното от мястото; Лекарите класифицират разместванията на рамената в три типа, в зависимост от посоката на изместване; Предна дислокация – Горната част на раменната става е изместена напред, към предната част на тялото. Това е най-често срещаният тип разместване на раменете, което представлява повече от 95% от случаите. При младите хора причината обикновено е свързана със спорта. При по-възрастните хора това обикновено е причинено от падане на изтеглена ръка.

Симптоми

Симптомите на изместване на рамото включват; Тежка болка в рамото; Ограничено движение на рамото; Изкривяване на контура на рамото – При предна дислокация, страничният силует на рамото има необичаен квадрат, а не типичен наклонен, заоблен контур. В задната дислокация предната част на рамото може да изглежда необичайно плоска; Твърд копче под кожата близо до рамото – Това копче е горната част на раната, която е изскочила от гнездото му; Натъртвания на рамената или ожулвания, ако ударът е причинил нараняването ви

диагноза

Лекарят ще изследва двете рамене, като сравнява раненото ви рамо с невинния ви. Лекарят ще проверява за подуване, промени в формата, ожулвания, синини, болка при движение, нежност и ограничено движение в раменната става. Лекарят леко натиска и усеща областта около рамото, за да открие разместената глава на раменната кост под кожата. Освен това, тъй като много важни кръвоносни съдове и нерви преминават през рамото ви, Вашият лекар ще провери силата на импулсите на китката и лакътя и ще провери силата на мускулите и реакцията ви да докосвате ръката, ръката и пръстите си. По-специално, Вашият лекар ще потърси изтръпване от външната страна на горната част на ръката ви, признак на нараняване на аксиларния нерв, който е уязвим от нараняване при изкълчване на рамото.

Колко трае?

Щом разместеният ви ходило се върне в гнездото му, способността ви да премествате рамото си вероятно ще се подобри незабавно и пълната гама от движения трябва да се върне напълно в рамките на шест до осем седмици, ако верно следвате програма за тренировки. Въпреки че повечето от рамената обикновено се връщат в рамките на три месеца, възвръщането на пълната сила може да отнеме до една година.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Ако сте имали изпъкнало рамо, може да сте в състояние да предотвратите повтаряща се травма, като направите упражнения за укрепване на раменете, препоръчани от Вашия лекар или физически терапевт. След като сте изменили рамото си, е по-вероятно да го изместите отново, особено ако играете контактен спорт.

Как да се лекува това здравословно състояние

Когато костната част на ръката е изтласкана от гнездото му, тя остава прикрепена към мускулите на рамото и горната част на гръдния кош. Тези мускули издърпват костната част на рамото към рамото и гръдния кош, дори когато костта е издърпана от гнездото и от центъра. Ако тези мускули са в спазъм, те трябва да бъдат отпуснати, преди лекарят да може да премести костта на ръката обратно в гнездото си. Вашият лекар може да ви предпише лекарства за облекчаване на болката и за отпускане на раменните мускули. Тогава лекарят ще дръпне внимателно срещу тези мускули, докато главата на вашия раменна раница се върне обратно в гнездото му. Понякога лекарите използват тежести на ръцете отстрани на дислокацията, за да улеснят разширяването на тези здрави мускули. Това лечение, със или без теглото, се нарича затворено намаляване.

Кога да посетите лекаря

Посъветвайте се с Вашия лекар незабавно, ако не можете да преместите рамото си след падане или друго травматично нараняване или ако рамото ви е болезнено, подуто, нежно или необичайно оформено.

прогноза

Перспективата зависи от много фактори, включително тежестта на нараняването на рамото, възрастта ви и участието ви в спортната дейност. Например, ако сте тийнейджър спортист и играете контактни спортове, като футбол или хокей, след изместване на рамото, вашият общ риск от второ разместване на рамото може да достигне 90%. Повтарящите се наранявания може да направят рамото достатъчно равномерно, за да бъде ремонтирано с операция. Хирургията обикновено възстановява стабилността на рамената и намалява риска от бъдещо изместване до 5% или по-малко.