Ротавирус – преглед на темата

Ротавирусът е вирус, който инфектира чревния тракт на почти всички малки деца на 5-годишна възраст. Децата могат да получават ротавирус повече от веднъж, но първата инфекция обикновено е най-лошата. Тази инфекция причинява стомашно разстройство и диария.

По силата на Закона за достъпни грижи, много планове за здравно осигуряване ще предоставят безплатни превантивни грижи за деца, включително прегледи, ваксинации и скринингови тестове. Научете повече.

Център за здравно осигуряване

Ротавирусните инфекции се разпространяват лесно. Огнищата обикновено се появяват през зимата и началото на пролетта. Ротавирусните инфекции често се разпространяват в местата, където много деца са заедно, като дневни центрове.

Вирусът се разпространява чрез контакт с изпражненията от заразено дете. Вирусът може да се разпространи лесно дори когато хората се опитват много трудно да поддържат местата чисти. Например, когато човек, който се грижи за детето, променя разхвърляната пелена на дете, което има ротавирусна инфекция, микробите могат да се окажат на променящата се маса, на ръцете на детегледачката или на ръцете на вече заразеното дете. Ротавирусните микроби могат след това да се разпространят и до други деца от неспокойните ръце на детегледачката или детето. Може да са само няколко стъпки към мивката, но микробите могат да се появят на повърхности, които детегледачът или детето докосва по пътя. Например, микробите могат да попаднат на играчки, дръжки на допир или повърхности на мивка. Зародишите могат да живеят в продължение на дни на предмети и повърхности, ако те не са дезинфекцирани веднага.

Други деца, които получават ротавирусните микроби на ръцете си, могат да получат инфекцията, когато поставят ръцете си в устата си. Те могат също да се заразят с ротавирус, като дъвчат играчки, които имат микробите върху тях.

Отнема около 1 до 3 дни за дете, което е изложено на вируса, за да започне симптомите.

Повръщането често е първият симптом. Обикновено се проявяват треска и диария. Повечето деца с ротавируси имат много водна диария, която изглежда като голяма сума за бебе или малко дете. Най-тежката диария трае от 4 до 8 дни. Но епизодите на диария могат да продължат дълго след като детето ви започне да се чувства по-добре. При някои деца диарията може да продължи няколко седмици.

Диарията, особено когато се появи заедно с повръщане, може бързо да доведе до дехидратация при бебета и малки деца, които имат ротавирус. Поради тази причина е важно да продължите да хранете детето си и да го наблюдавате внимателно за признаци на обезводняване.