Розацея

Розацея (roe-ZAY-she-uh) е често срещано заболяване на кожата, което причинява зачервяване на лицето ви и често води до малки, червени, напълнени с гной подутини. Въпреки че розацеята може да се появи при никого, най-често засяга жени на средна възраст, които имат справедлива кожа.

Не се лекува, розацеята се влошава с течение на времето. Симптомите и симптомите на розацея могат да се разпалят за период от седмици до месеци и след това да намалеят, преди да се появят отново. Розацеята може да се обърка с акне, алергична реакция или други кожни проблеми.

Симптоми

Въпреки че няма лечение за розацея, лечението може да контролира и намалява признаците и симптомите. Ако имате постоянно зачервяване на лицето си, консултирайте се с Вашия лекар за диагноза и подходящо лечение.

Зачервяване на лицето. Розацеята обикновено причинява постоянно зачервяване на централната част на лицето ви. Малките кръвоносни съдове на носа и бузите често се набъбват и стават видими. Подути червени подутини. Много хора, които имат розацея, също развиват подутини по лицето си, които приличат на акне. Тези подутини понякога съдържат гной. Кожата Ви може да се чувства гореща и нежна; Очни проблеми. Около половината от хората, които имат розацея, също изпитват сухота в очите, дразнене и подути, зачервени клепачи. При някои хора симптомите на очите на розацея предхождат кожните симптоми. Разширен нос. Рядко розацеята може да сгъсти кожата на носа, причинявайки подуване на носа (ринофима). Това се случва по-често при мъжете, отколкото при жените.

Промените, характерни за розацеята, са зачервяване на бузите, носа и централното лице, с малки червени удари или пустули.

Промените, характерни за розацеята, са зачервяване на бузите, носа и централното лице, с малки червени удари или пустули.

При тъмната кожа розацеята може да бъде по-трудна за разграничаване. Розацеята обаче все още причинява зачервяване и разширяване на малките кръвоносни съдове на повърхността на кожата.

Горещи храни или напитки; Пикантни храни; Алкохолът; Температурни крайности; Слънчева светлина; Стрес, гняв или смущение; Уморимо упражнение; Горещи вани или сауни; Кортикостероиди, като преднизон; Лекарства, които разширяват кръвоносните съдове, включително някои лекарства за кръвно налягане

Признаците и симптомите на розацея могат да включват

Има жена; Имате справедлива кожа; Са на възраст между 30 и 60 години; Имате семейна история на розацея

Причини

Ако имате постоянно зачервяване на лицето си, обърнете се към Вашия лекар или специалист по кожата (дерматолог) за диагностициране и правилно лечение.

Промените, характерни за розацеята, са зачервяване на бузите, носа и централното лице, с малки червени удари или пустули.

Промените, характерни за розацеята, са зачервяване на бузите, носа и централното лице, с малки червени удари или пустули.

При тъмната кожа розацеята може да бъде по-трудна за разграничаване. Розацеята обаче все още причинява зачервяване и разширяване на малките кръвоносни съдове на повърхността на кожата.

Рядко розацеята може да сгъсти кожата на носа, причинявайки подуване на носа (ринофима). Това се случва по-често при мъжете, отколкото при жените.

Рискови фактори

Причината за розацеята не е известна, но може да се дължи на комбинация от наследствени и фактори на околната среда.

Какво може да причини признаците и симптомите ?; Имам ли нужда от тестове за потвърждаване на диагнозата ?; Какво е най-доброто лечение ?; Дали това състояние е временно или хронично ?; Има ли генерична алтернатива на лекарството, което предписвате ?; Имам други медицински проблеми, как мога да ги управлявам заедно ?; Мога ли да чакам да видим дали състоянието се решава сама? Какви са алтернативите на подхода, който предлагате ?; Какви рутини за грижа за кожата препоръчвате да използвам?

Усложнения

Редица фактори могат да предизвикат или влошат розацеята, като увеличат притока на кръв към повърхността на вашата кожа. Някои от тези фактори включват

Кога започнахте да изпитвате симптоми? Колко често получавате тези симптоми? Дали симптомите ви са продължителни или случайни ?; Какво, ако изобщо, изглежда подобрява симптомите? Какво, ако изобщо, изглежда да предизвика или да влоши симптомите ви?

Въпреки че всеки може да развие розацея, може да е по-вероятно да развиете розацея, ако сте

Антибиотици. Антибиотиците, използвани за розацея, също имат противовъзпалителни ефекти. Те могат да бъдат под формата на кремове, гелове или лосиони, които да се разпространяват на засегнатата кожа или на хапчета, които преглъщате. Антибиотичните хапчета обикновено са по-ефективни в краткосрочен план, но могат да причинят и повече странични ефекти. Акнето наркотици. Ако антибиотиците не работят, вашият лекар може да предложи опит за изотретиноин (Amnesteem, Claravis, други). Това мощно лекарство е най-често използвано за тежко кистозно акне, но също така често помага за изчистване на акне-подобни лезии на розацея. Не използвайте това лекарство по време на бременност, тъй като може да причини сериозни вродени дефекти.

Подготовка за назначаването ви

В тежки и редки случаи маслените жлези в носа ви и понякога бузите ви се разширяват, което води до натрупване на тъкан около носа ви – състояние, наречено ринофима (ri-no-FI-muh). Това усложнение е много по-често при мъжете и се развива бавно в продължение на години.

Рядко розацеята може да сгъсти кожата на носа, причинявайки подуване на носа (ринофима). Това се случва по-често при мъжете, отколкото при жените.

Носете широкоспектърно слънцезащитно покритие с SPF 30 или по-високо; Защитете лицето си през зимата с шал или ски маска; Избягвайте дразнене на кожата на лицето си, като го триете или го докосвате прекалено; Измийте проблемни области с нежно почистващо средство (Dove, Cetaphil); Избягвайте продукти на лицето, които съдържат алкохол или други дразнители на кожата

Вероятно ще започнете, като посетите семейния си лекар или общопрактикуващ лекар. Въпреки това, в много случаи, когато се обадите, за да установите среща, може да бъдете отправени към специалист по кожни заболявания (дерматолог).

Добра идея е да се подготвите за назначаването си. Ето малко информация, за да ви помогнем.

Подготовката на списък с въпроси ще ви помогне да извлечете максимума от времето си за срещи. За розацея, включете някои основни въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Тестове и диагностика

Не се колебайте да зададете други въпроси, които се появяват по време на назначаването ви.

Вашият лекар може да Ви зададе няколко въпроса, включително

Няма специфичен тест за розацея. Вместо това лекарите разчитат на историята на вашите симптоми и физически преглед на вашата кожа. В някои случаи може да се наложи Вашият лекар да изключи други състояния, като други форми на акне, псориазис, различни форми на екзема или лупус, които понякога могат да причинят подобни признаци и симптоми.

Лечения и лекарства

Въпреки че няма лечение за розацея, лечението може да контролира и намалява признаците и симптомите. Най-често това изисква комбинация от лечения с рецепта и определени промени в начина ви на живот от ваша страна.

Лекарствата с рецепта, използвани за розацея, могат да включват

Лайфстайл и дома средства

Продължителността на лечението Ви зависи от вида и тежестта на симптомите Ви, но обикновено ще забележите подобрение в рамките на един до два месеца. Тъй като симптомите могат да се появят отново, ако спрете да приемате лекарства, често е необходимо дългосрочно редовно лечение.

Алтернативна медицина

Разширените кръвоносни съдове, някои зачервявания и промени, дължащи се на ринофима, често стават постоянни. В тези случаи хирургическите методи, като лазерна хирургия и електрохирургия, могат да намалят видимостта на кръвоносните съдове, да премахнат натрупването на тъкани около носа ви и като цяло да подобрят външния ви вид.

Едно от най-важните неща, които можете да направите, ако имате розацея, е да сведете до минимум експозицията си на нещо, което предизвиква възпаление. Разберете кои фактори ви влияят, за да ги избегнете. Други предложения за предотвратяване на изпарения включват

Ако носите грим, помислете за използването на кремове и прахове за зелени нюанси, защото те са предназначени да противодействат на зачервяване на кожата.

Копиране и поддръжка

Много алтернативни терапии – включително колоидно сребро, ему масло, лаврово дърво, риганово масло и витамин К – са изтъквани като възможни начини за лечение на розацея. Въпреки това, няма убедителни доказателства, че някоя от тези алтернативни терапии е ефективна.

Ако обмисляте хранителни добавки или други алтернативни терапии за лечение на розацея, консултирайте се с Вашия лекар. Той или тя може да ви помогне да прецените плюсовете и минусите на специфични алтернативни терапии.

Научете повече за Розацея

Розацеята може да е изтощителна. Може да се почувствате неудобно или загрижени за симптомите си и да се отдръпнете или да сте в съзнание. Може да сте разочаровани или разстроени от реакциите на други хора. Говоренето с съветник за тези чувства може да бъде полезно.

Група за подкрепа на розацея, лично или онлайн, може да ви свърже с други, изправени пред същите видове проблеми – които могат да бъдат особено утешителни.

Повече за Розацея

Симптоми и лечение за

1

 1

)