Розацеа диагноза и лечение

Розацеята се диагностицира чрез изследване на кожата на лицето. Наличието на разширени кръвоносни съдове ще го отличава от други кожни заболявания. Ранната диагноза и лечението са важни за контролиране на розацеята и за предотвратяване на нейната прогресия.

Няма лечение за розацея. Основната цел на лечението е да се контролира зачервяването, възпалението и кожните изригвания. Най-големият ключ за контролиране на розацеята е да се избегнат тригерите – фактори, които причиняват изчезване на кожата.

Обикновените задействания включват излагане на слънце, много горещо или много студено време, алкохол, много горещи храни, пикантни храни, интензивни упражнения и стрес. В допълнение, менопаузата и някои лекарства могат да предизвикат зачервяване. За да помогнете за идентифицирането на вашите задействания, пазете дневника за това кога се появяват симптомите, какво правите, какви са условията на околната среда и какво мислите, че може да доведете до симптомите си. Обсъдете това с Вашия лекар.

Правилната грижа за кожата също може да помогне. Използвайте много меки почистващи средства за кожа и висококачествени, без мазнини козметика и овлажнители, за да предотвратите раздразнение. Също така, използвайте слънцезащитно покритие с широкоспектърно покритие (SPF 30 за защита от UVB и цинков оксид, титанов диоксид или avobenzone за UVA защита), за да предотвратите появата на симптоми, предизвикани от слънчевата светлина.

Ако тези мерки не са достатъчни, е доказано, че дългосрочното лечение с перорални антибиотици, като еритромицин (ERYC), метронидазол (Flagyl), тетрациклин, доксициклин (вибрамицин) и миноциклин (Dynacin), контролира кожни изригвания и намалява прогресията От розацея. В повечето случаи резултатите отнемат няколко месеца, за да се появят, затова е необходимо търпение и старание. Тъй като няма лечение за розацея, лечението с лекарства по лекарско предписание често се изисква от месеци до години, за да се контролират симптомите.

В допълнение, дерматолозите обикновено предписват локални кремове или гелове, като например

Азелаинова киселина (Azelex и Finacea)

Бримонидин (Mirvaso) Клиндамицин (Клеоцин и КлиндаМакс; Еритромицин (Еригел; Ивермектин (Soolantra; Метронидазол (MetroCream или MetroGel; Сулфатамид и сяра (Clenia и Plexion).

В по-напреднали случаи лазерната хирургия може да се използва за елиминиране на видими кръвоносни съдове или излишна кожна тъкан, причинена от ринофима.

ИЗТОЧНИК; Международна фондация “Розацея”; розацея; Академия на семейните лекари; FDA; Galderma.

Увеличете максимално вашата рутинна грижа за кожата, за да изглеждате по-млади сега.

Изглеждайте добре във всеки фотограф; Как да се грижим за сухи, червени ски; Изненадващи начини за намаляване на бръчките; Забравете чантите под очите си