Рифампин и изониазид (перорален път)

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Освен това трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар, ако по време на лечението се появи замъглено зрение или загуба на зрение, със или без болка в очите. Той или тя може да поиска от Вас да проверите очите си от офталмолог (очен лекар).

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на 2 до 3 седмици или ако се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Пероралните контрацептиви (хапчета за контрол на раждаемостта), съдържащи естроген, може да не работят правилно, ако ги приемате, докато приемате комбинация рифампин и изониазид. Може да настъпят непланирани бременности. Трябва да използвате различни средства за контрол на раждаемостта, докато приемате това лекарство. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към вашия медицински специалист.

Проблеми с черния дроб може да се появят по-често, ако пиете алкохолни напитки редовно, докато приемате това лекарство. Също така, редовната употреба на алкохол може да предпази лекарството от правилно функциониране. Поради това трябва строго да ограничите количеството алкохолни напитки, които пиете, докато приемате това лекарство.

Някои храни, като например сирене (швейцарски или чеширски) или риба (риба тон, пилешко месо или сардини), рядко могат да причинят реакции при някои пациенти, приемащи лекарства, съдържащи изониазид. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако се появят зачервяване или сърбеж на кожата, горещо чувство, бързо или пулсиращо сърцебиене, изпотяване, студени тръпки или главоболие, главоболие или замаяност след като сте яли тези храни, докато приемате това лекарство.

Това лекарство ще причини урината, изпражненията, слюнката, храчката, потта и сълзите да станат червеникаво-оранжеви до червеникаво-кафяви. Това може да се очаква, докато приемате това лекарство. Този ефект може да доведе до постоянно обезцветяване на меките контактни лещи. Стандартните решения за почистване може да не премахнат всички промени в цвета. Ето защо най-добре е да не носите меки контактни лещи, докато приемате това лекарство. Това състояние ще се върне към нормалното след спиране на приема на това лекарство. Твърдите контактни лещи не се обезцветяват с това лекарство. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Ако това лекарство Ви кара да се чувствате много уморени или много слаби или да причинявате нестабилност, нестабилност, загуба на апетит, гадене, изтръпване, изтръпване, изгаряне или болка в ръцете и краката, или повръщане, спрете да я приемате и проверете Лекар незабавно. Това може да са ранни предупредителни симптоми на по-сериозни чернодробни или нервни проблеми, които могат да се развият по-късно

Комбинацията рифампин и изониазид може да причини кръвни проблеми. Тези проблеми могат да доведат до по-голям шанс за определени инфекции, бавно излекуване и кървене на венците. Ето защо, трябва да внимавате при използването на обикновени четки за зъби, зъбни конци и клечки за зъби. Стоматологичната работа трябва да се забави, докато кръвната Ви стойност се нормализира. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно правилната хигиена на устната кухина (устата) по време на лечението.