Рискови фактори за херпес зостер: как улавяте херпес зостер

Нещата, които увеличават риска от херпес зостер включват

Въпреки че можете да предприемете стъпки за съкращаване на продължителността на избухването на херпес зостер, вирусът често трябва да се движи. Postherpetic невралгия е трудно да се управлява и може да продължи месеци или дори години в редки случаи. Така че най-добрият подход е ранното и незабавно лечение. Също така, ранната медицинска помощ може да предотврати или намали белезите, които могат да причинят херпес зостер.

Postherpetic neuralgia (PHN) е често усложнение на херпес зостер, което продължава най-малко 30 дни и може да продължи месеци или години. Можете да намалите риска от получаване на херпес зостер и да развиете PHN, като получите ваксина за херпес зостер.

Имайки варицела. Вероятно сте имали варицела, за да получите херпес зостер; Възраст над 50 години; Има отслабена имунна система, дължаща се на друга болест, като диабет или HIV инфекция; Усещане за стрес или травма; Има рак или получават лечение за рак; Прием на лекарства, които засягат имунната система, като стероиди или лекарства, които се приемат след трансплантация на орган.