Рискове, свързани с близнаци

Бременността не е напълно освободена от рискове. Но носенето на близнаци може да постави теб и вашите бебета на повишен риск за определени усложнения, свързани с бременността, включително преждевременно раждане и диабет. Не позволявайте на тази аларма да ви алармира. С добра пренатална грижа, можете значително да увеличите шансовете си да се радвате на здравословна бременност и здрави бебета.

С близнаците има по-голям риск

Преждевременно раждане. Близнаците се раждат преждевременно повече от половината от времето. Това е преди края на 37 седмици от бременността. Преждевременните бебета могат да имат здравословни проблеми като новородени. Понякога те също имат трайни увреждания.

Ниско тегло при раждане (LBW). Повече от половината от близнаците се раждат с LBW, тежащи по-малко от 5 1/2 паунда. LBW бебетата са изложени на повишен риск от развитие на здравни проблеми след раждането, като например

Съвети за облекчаване на киселините в стомаха; Здравословно пеене: основното; Стоматологични посещения за бременни жени

Все пак, знайте, че това е по-вероятно, ако бебетата се раждат преди 32 седмици или тежат по-малко от 3 1/3 паунда.

Синдром на трансфузия с две близнаци (TTTS). Това състояние засяга около 10% от идентичните близнаци, които споделят плацентата. TTTS се развива, когато връзката между кръвоносните съдове на бебето позволява на едно бебе да получава твърде малко кръв, а другото прекалено много. Лекарят може да лекува TTTS с лазерна хирургия, за да запечата връзката на съдовете или с амниоцентеза, за да изтече излишната течност.

Прееклампсията. Вие сте повече от два пъти по-склонни да развиете прееклампсия отколкото жените, които носят едно бебе. Ппреклампсия се отбелязва с

Ако имате това, ще бъдете внимателно проследявани, но може да се наложи почивка в леглото, ако той напредва. Може да се нуждаете и от ранна доставка, за да предотвратите сериозни усложнения. Ако не се лекува, прееклампсията може да лиши бебето от кислород и хранителни вещества и да увреди органите ви.

Гестационен диабет. Ако развиете диабет (висока кръвна захар) по време на бременност, вашите бебета могат да растат твърде големи. Доставянето на големи бебета увеличава риска от усложнения по време на раждането и може да изисква от вас да доставяте чрез цезарово сечение. Вашите бебета също могат да имат проблеми с дишането и ниска кръвна захар, когато се раждат. Но можете да предприемете стъпки, като например диета, за да намалите риска.

Здравословни рецепти минус сърцето; Защитете вашето семейство от грудки; Смутен ли от инконтиненция?