Рисковете от висок холестерол: защо трябва да го контролирате

Високият холестерол в кръвта стимулира стесняването и втвърдяването на артериите – състояние, наречено атеросклероза. Атеросклерозата прогресира бавно и често без ранни симптоми, но може да доведе до множество усложнения, включително инфаркт и инсулт.

Излишъкът от липопротеини с ниска плътност (LDL) или “лош” холестерол може бавно да се натрупва в стените на вашите артерии. След това се комбинира с триглицеридите – форма на мазнини в кръвта – и други отлагания като калций, клетъчни отпадъчни продукти и влакнест, неразтворим протеин, наречен фибрин, който образува плаки. Тези плаки могат да доведат до стесняване и втвърдяване на артериите.

Усложненията на атеросклерозата включват

Най-добрият начин да управлявате холестерола и да предотвратите атеросклерозата е чрез поддържане на здравословен начин на живот. Избягвайте или ограничавайте рисковите фактори, като не пушите, консумирате здравословна диета и получавате достатъчно физическа активност.

Също така редовно проверявайте холестерола си. Някои хора с атеросклероза нямат признаци и симптоми, така че първата им индикация е сърдечен удар или инсулт.

Ако вече имате висок холестерол или атеросклероза или и двете, някои лекарства и медицински процедури могат да лекуват тези състояния. Говорете с Вашия лекар за възможни рискови фактори и възможности за лечение.

Посетете Вашия лекар