Ревматоиден артрит

Лекарствата за ревматоиден артрит (RA) могат да забавят заболяването. Но за някои хора, които вече имат съвместни увреждания, хирургията може да бъде нещо, което да се обмисли.

Има няколко причини да изберете операция за ревматоиден артрит

Когато има структурно увреждане на ставата или тъканите около нея, лекарствата не могат да я поправят, така че операцията може да е опция.

Трябва да говорите с вашия ревматолог и ортопедичен хирург, за да разберете дали това ще ви помогне и какви резултати са възможни. Хирургията може да облекчи болката и да ви позволи да се справите много по-добре, но рядко ще бъде перфектно решение. Искате да имате реалистични очаквания от самото начало.

За да получите облекчение от пай; За да може да се движи по-добре

Тъй като всяка операция е сериозна и може да има усложнения, най-добре е първо да опитате други лечения. Ако чакате твърде дълго, хирургията може да бъде по-малко успешна. Вашият ревматолог и ортопедичен хирург може да ви уведоми, когато сте готови за това.

Хълбоците и коляното са най-често заместени при хора с ревматоиден артрит. Хирургът изважда повредените части и поставя на мястото си изкуствена връзка или протеза.

С подходяща грижа и в зависимост от неща като вашето тегло, здравословно състояние и ниво на активност, заместената връзка може да продължи повече от 20 години. След това може да се нуждаете от друга хирургия, която е по-трудна и може да няма толкова добри резултати. Ето защо е важно времето на операцията за замяна на ставите.

Ако имате твърдо, болезнено коляно, което ви пречи да правите дори прости неща и други лечения не работят повече, може да поискате да попитате Вашия лекар за операция за замяна на коляното.

“Минимално инвазивна” хирургия за колянната става използва много по-малък разрез – 3 до 5 инча – спрямо стандартния подход, който обикновено изисква разрез от 8 до 12 инча. При по-малко нарязване времето ви за възстановяване трябва да бъде по-кратко. Освен това може да се движите по-добре, защото от операцията имате по-малко тъкан от белег.