Ревматоиден артрит и физически упражнения

Да, можеш! Да бъдеш активен е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш сами, дори ако имаш ревматоиден артрит (RA). Просто трябва да знаете как да работите в рамките на вашите граници. Вашият лекар или физически терапевт може да ви помогне с това.

Ако не тренирате сега, първо се консултирайте с лекаря си. Кажете й какво искате да направите и попитайте какви видове неща ще са най-подходящи за вас и какво трябва да избягвате.

Вие също може да искате да се консултирате с физически терапевт, за да направите безопасен, ефективен план за тренировка.

Вашият план вероятно ще включва дейности с ниска степен на въздействие, като ходене, плуване, колоездене или използване на елиптична машина. Всяко от тях ще изпомпва сърцето ти. Ще чуете това, наречено “кардио” или аеробно упражнение.

По-малко болка от ревматоиден артрит; По-силни кости. Това е важно, защото RA може да изтънява костите ви, особено ако приемате стероиди; Ще се движите по-добре и ще имате повече енергия; Това е добре за вашето сърце и всичките ви други мускули.

Сила тренировка използва резистентност към работата си мускулите. Можете да използвате машини във фитнес зала, ръчни тежести, съпротивителни ленти или дори собственото си телесно тегло. Укрепва мускулите и увеличава количеството дейност, която можете да направите. Вашият физически терапевт може да ви покаже какво да правите, да ви кажа колко често да правите всяко упражнение и да знаете колко трудно трябва да работите, когато работите.

Удължаващите упражнения трябва да бъдат нежни. Никога не протягайте мускул, който не е затоплен. Помолете физическия си терапевт как и кога трябва да се простирате.

След като Вашият лекар каже “ОК”, опитайте да направите 20 до 30 минути (или повече) упражнения с ниска степен на въздействие върху толкова дни, колкото смятате, че можете. Помнете, че някои са по-добри от никой!

Бъдете внимателни за дейности, които поставят много на стрес върху съвместни, или са “високо въздействие”, като например

Добра идея е да поговорите първо с лекаря си.

Ревматологът ви може да ви помогне да създадете програма за упражнения, която е подходяща за Вас. Това може да включва и среща с физически терапевт. Физическите терапевти могат да определят кои области трябва да работят, да изберат правилните упражнения за вас и да ви кажат колко енергично трябва да упражнявате.

Има и програми за упражнения в общността, предназначени за хора с артрит. Те включват хора с артрит могат да упражняват (PACE) и курс за самоуправление на артрит (ASHC), който фондацията за артрит предлага.