Ревматоиден артрит и физически упражнения

Кои видове упражнения са най-подходящи за хора, които имат ревматоиден артрит? Кое трябва да се избягва?

Много хора с ревматоиден артрит са склонни да избягват упражненията, защото се страхуват, че дейността може да влоши тяхната ставна болка. Но упражнението е едно от основните лечения за намаляване на инвалидността, често свързана с ревматоиден артрит.

Редовното упражнение може да повиши силата и гъвкавостта при хора с ревматоиден артрит. По-силните мускули могат по-добре да поддържат вашите стави, а подобрената гъвкавост може да помогне на съвместната функция.

Упражнението може да намали умората и да облекчи депресията. По-добрата цялостна фитнес помага за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет, две заболявания, които съкращават живота, които често съпътстват ревматоидния артрит.

Ревматоидният артрит също така ускорява загубата на мускулна маса, която обикновено се случва, когато хората стареят. Ето защо е важно да правите упражнения, които ще изграждат мускули, в допълнение към аеробни упражнения, които укрепват сърцето и белите дробове.

Проучванията показват, че упражненията няма да влошат симптомите на ревматоидния артрит. Но ако ревматоидният артрит сериозно порази бедрата или коленете, може да искате да изберете упражнения с нисък удар, като плуване, водна аеробика, ходене или велосипед.

Посетете Вашия лекар