Ревматични заболявания: видове, причини и диагноза

Ревматичните заболявания засягат ставите и мускулите. Някои, като остеоартрит, са резултат от износване. Други, като ревматоиден артрит, са проблеми на имунната система.

Един лекар, специализиран в тези състояния, наречен ревматолог, може да ви помогне да намерите най-добрите начини за управление на Вашето състояние.

Преди години такива условия попаднаха под широкото заглавие на ревматизма. Сега има повече от 100 различни ревматични заболявания. Опознайте най-често срещаните.

Какво е това; Остеоартритът уврежда хрущяла, възглавницата на края на костите. Тъй като тя износва, ставите болят и става по-трудно да се движи. Обикновено засяга коленете, бедрата, долната част на гърба, врата, пръстите и краката.

Симптоми

Мускулната слабост може да направи ставите нестабилни. В зависимост от това какви части на тялото се отразява, ОА може да направи трудно ходене, хващане на предмети, обличане, гребена коса или седнало.

Диагноза: Вашият лекар ще попита за вашата медицинска анамнеза и симптоми. Ще получите физически изпита. Може да се наложи да получите кръвни изследвания или да оставите лекаря си да вземе проба от течност от засегнатата става.

Обикновено, докато някой с ОА търси лечение, има видими промени на рентгеновото изображение на ставата. Рентгеновите лъчи могат да показват стесняване на пространството на ставата или наличие на костни шипове. В някои случаи може да се направи ЯМР (магнитен резонанс).

Какво е това; Лупус (наричан още СЛЕ или системен лупус еритематозус) е автоимунно заболяване. Тя може да засегне много органи в тялото ви.

Симптоми

Диагноза: Вашият лекар ще попита за вашата медицинска анамнеза, ще направи физически преглед и ще направи лабораторни тестове на кръвни и уринови проби. Един кръвен тест е тест за антинуклеарни антитела (ANA). Повечето хора с лупус имат положителен ANA кръвен тест.