Описанието на рифампин и изониазид (орален път) и търговските наименования

Рифампин и изониазид са комбинирани антибиотици и противоинфекциозни лекарства. Това комбинирано лекарство се използва за лечение на туберкулоза (ТБ). Може да се приема самостоятелно или с едно или повече други лекарства за туберкулоза.

За да изчистите напълно инфекцията с туберкулоза (ТВ), трябва да продължите да приемате това лекарство за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре. Това е много важно. Също така е важно да не пропускате никакви дози.

Комбинацията рифампин и изониазид се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Комбинацията рифампин и изониазид не се препоръчва за употреба при деца.

Capsule; Tablet

Честотата на чернодробни проблеми е по-голяма при пациенти над 50-годишна възраст, които приемат лекарства, съдържащи изониазид.

алергии

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Педиатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Гериатрична

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Ако това лекарство нарушава стомаха, вземете го с храна. Антиацидите също могат да помогнат. Въпреки това, не приемайте антиациди, съдържащи алуминий, в рамките на 1 час от времето, когато приемате комбинацията рифампин и изониазид. Те могат да държат това лекарство да не работи правилно.

За да изчистите изцяло туберкулозата (ТБ), е много важно да продължавате да приемате това лекарство за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре след няколко седмици. Може да се наложи да я приемате всеки ден за период от 1 до 2 години или повече. Важно е да не пропускате никакви дози.

Вашият лекар може също да иска да приемате пиридоксин (напр. Hexa-Betalin, витамин B 6) всеки ден, за да предотвратите или намалите някои от страничните ефекти на изониазид. Ако е необходимо, е много важно да приемате пиридоксин всеки ден заедно с това лекарство. Не пропускайте никакви дози.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Освен това трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар, ако по време на лечението се появи замъглено зрение или загуба на зрение, със или без болка в очите. Той или тя може да поиска от Вас да проверите очите си от офталмолог (очен лекар).

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на 2 до 3 седмици или ако се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Пероралните контрацептиви (хапчета за контрол на раждаемостта), съдържащи естроген, може да не работят правилно, ако ги приемате, докато приемате комбинация рифампин и изониазид. Може да настъпят непланирани бременности. Трябва да използвате различни средства за контрол на раждаемостта, докато приемате това лекарство. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към вашия медицински специалист.

Проблеми с черния дроб може да се появят по-често, ако пиете алкохолни напитки редовно, докато приемате това лекарство. Също така, редовната употреба на алкохол може да предпази лекарството от правилно функциониране. Поради това трябва строго да ограничите количеството алкохолни напитки, които пиете, докато приемате това лекарство.

Пропусната доза

Някои храни, като например сирене (швейцарски или чеширски) или риба (риба тон, пилешко месо или сардини), рядко могат да причинят реакции при някои пациенти, приемащи лекарства, съдържащи изониазид. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако се появят зачервяване или сърбеж на кожата, горещо чувство, бързо или пулсиращо сърцебиене, изпотяване, студени тръпки или главоболие, главоболие или замаяност след като сте яли тези храни, докато приемате това лекарство.

съхранение

Това лекарство ще причини урината, изпражненията, слюнката, храчката, потта и сълзите да станат червеникаво-оранжеви до червеникаво-кафяви. Това може да се очаква, докато приемате това лекарство. Този ефект може да доведе до постоянно обезцветяване на меките контактни лещи. Стандартните решения за почистване може да не премахнат всички промени в цвета. Ето защо най-добре е да не носите меки контактни лещи, докато приемате това лекарство. Това състояние ще се върне към нормалното след спиране на приема на това лекарство. Твърдите контактни лещи не се обезцветяват с това лекарство. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Ако това лекарство Ви кара да се чувствате много уморени или много слаби или да причинявате нестабилност, нестабилност, загуба на апетит, гадене, изтръпване, изтръпване, изгаряне или болка в ръцете и краката, или повръщане, спрете да я приемате и проверете Лекар незабавно. Това може да са ранни предупредителни симптоми на по-сериозни чернодробни или нервни проблеми, които могат да се развият по-късно

Комбинацията рифампин и изониазид може да причини кръвни проблеми. Тези проблеми могат да доведат до по-голям шанс за определени инфекции, бавно излекуване и кървене на венците. Ето защо, трябва да внимавате при използването на обикновени четки за зъби, зъбни конци и клечки за зъби. Стоматологичната работа трябва да се забави, докато кръвната Ви стойност се нормализира. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно правилната хигиена на устната кухина (устата) по време на лечението.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Това лекарство обикновено причинява червеникаво-оранжево до червено-кафяво обезцветяване на урината, изпражненията, слюнката, храчката, потта и сълзите. Този страничен ефект обикновено не изисква медицинско обслужване.

Тъмна урина и пожълтяване на очите или кожата (признаци на чернодробни проблеми) е по-вероятно да се появят при пациенти на 50-годишна възраст и по-големи.

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.