Нежелани реакции: косопад (алопеция)

Ако лечението ще причини загуба на коса, опитайте да носите забавни шалове и обеци – или капачка, от време на време.

Някои видове химиотерапия карат косата на главата ви и другите части на тялото да падне. Радиационната терапия може също да причини загуба на коса от страна на тялото, което се лекува. Косопадът се нарича алопеция. Говорете с вашия здравен екип, за да научите дали лечението за рак, което ще получите, причинява косопад. Вашият лекар или медицинска сестра ще споделят стратегии, които ще помогнат на другите, включително и изброените по-долу.

Говорете с вашия здравен екип за начините за управление преди и след косопада

Подгответе се за посещението си, като направите списък с въпроси, които да зададете. Обмислете да добавите тези въпроси към списъка си

Разказвач Какво да направите за загуба на коса по време на лъчелечение.

Нека да се вслушаме в група за подкрепа, тъй като лидерът на групата, Джанет, отваря дискусията, като говори с членовете за справяне с косопада, наричана още алопеция.

Джанет Оай – да започнем.

Първо, искам да се уверя, че всички знаете, че хората са склонни да губят косата само в района, където получават лъчетерапия. Тази вечер ще говорим за различни начини да се подготвим за загуба на коса и какво може да направи това малко по-лесно. Кой би искал да започне?

Ким ще го направя. Неприятно ми е, че косата ми вече се изтънява. Получавам радиационна терапия в главата си и всяка сутрин се събуждам с нова шепа коса на възглавницата си. Аз не съм суетен човек, но обичам косата си.

Джанет Ким, косопадът може да бъде много труден. Толкова съжалявам. Повечето хора откриват, че косата им започва да пада в района, където получават лъчева терапия, около 2 до 3 седмици след първата си сесия за лъчетерапия.

Ким има смисъл – започнах първото си лечение преди 3 седмици.

Родни ми помогна, че започнах половин плешив. Но знам какво казваш, Ким. Аз ще се събудя на косата на възглавницата си всяка сутрин. Реших да си бръсна косата, преди тя да се отдели от лечението. Използвах добър електрически бръснач – научих се за трудния начин, когато пластмасовото изряза скалпа.

Ким Родни – плешивият вид е страхотно за теб. Просто не съм готова да го обръснам веднага.

Джанет Родни, благодарим, че ни уведомихте за това, което работи добре за вас. Кой друг би искал да сподели?

Кара: Първо си срязах косата, така че шок факторът беше по-малък. И аз получих една перука, преди цялата ми коса да падне. Първата, която получих, съответстваше на естествения ми цвят на косата. Това беше свободно. Тогава си помислих, хей, винаги съм искала да бъда червенокоса – затова купих червена перука.

Ким Първият беше свободен?

Кара Да. Сестра ми ми даде номера на място, което доставя перуки безплатно. Но перуките могат да бъдат горещи, особено през лятото. Ето защо ме виждате в този колоритен шал, увит около главата ми като турбан. Лично аз мисля, че турванът е начинът да отида!

Мигел виждам много жени в болницата, носещи ленти. Някои мъже също.

Кара Видях много хора в клиниката в бейзболни шапки!

Ким Това са страхотни предложения. Благодаря момчета. Но аз все още трябва да знам едно нещо – Джанет, косата ми ще се върне ли?

Джанет Косата ви може да се развие отново след 3 до 6 месеца след края на лечението. Това наистина зависи от количеството радиация, което получавате. Хората, които получават много високи дози, може да не видят косата им да се върне. Междувременно, измийте косата леко с мек шампоан и го натопете. Също така бих избегнала използването на сешоар.

Ким Добре, Джанет, благодаря. И благодаря, всички, че споделяте вашите идеи. Изглежда, че ще пазарувам като шал!

Кара Искате ли някаква компания?

Ким Шуре, това би било страхотно. Мислиш ли, че можем да отидем утре следобед?

Описание на разказвача Загубата на коса може да бъде трудна както за мъжете, така и за жените. Важно е да запомните, че хората са склонни да губят косата само в района, където получават радиация. Най-често косата расте 3 до 6 месеца след приключване на лечението.

Ако искате да носите перука, говорете с медицинска сестра или социален работник, където получавате лечение. В някои случаи вашата перука може да бъде безплатна или покрита от вашата здравна застраховка.

И както споделят някои от членовете на групата, винаги можете да носите шал, лента, шапка или нищо на главата си. Изберете каквото работи и се чувства най-добре за вас.