Недостиг на въздух, когато да се види лекар

Малко усещания са толкова ужасяващи, колкото и невъзможността да се получи достатъчно въздух. Недостигът на въздух – известен медицински като диспнея – често се описва като интензивно затягане на гърдите, глад на въздуха или усещане за задушаване.

Много напрегнато упражнение, екстремни температури, огромно затлъстяване и голяма височина могат да причинят задух при здрави хора. Извън тези примери, недостигът на въздух вероятно е признак на медицински проблем.

Подуване на краката и глезените Ви Неприятно дишане, когато лежите равномерно, висока температура, втрисане и кашлица, хрипове, влошаване на предшестващо затруднено дишане

Потърсете спешна медицинска помощ

Ако имате необяснимо задух, особено ако се появи внезапно и е тежко, консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.

Направете среща с лекар

Повечето случаи на задух се дължат на сърдечни или белодробни състояния. Сърцето и белите дробове се включват в транспортирането на кислород към тъканите и премахването на въглеродния диоксид, а проблемите с всеки един от тези процеси влияят на вашето дишане.

Грижа за себе си

Трябва да посетите Вашия лекар или местния номер за спешни случаи или някой да ви отведе до спешното отделение, ако имате затруднено дишане, което се появява внезапно и повлиява способността Ви да функционира. Потърсете спешна медицинска помощ, ако недостигът на въздух е придружен от болка в гърдите, припадък или гадене – тъй като това може да са признаци на сърдечен удар или белодробна емболия.

Направете среща с Вашия лекар, ако сте придружени от недостиг на въздух

За да се предпази от влошаване на хроничната недостиг на въздух

Посетете Вашия лекар

Спри да пушиш. След като сте без тютюн, рисковете от сърдечни и белодробни заболявания и рак започват да спадат – дори и да сте пушили от години. Избягвайте излагането на замърсители. Доколкото е възможно, избягвайте дишането на алергени и токсини в околната среда. Отслабвайте, ако имате наднормено тегло. Ако имате основно медицинско състояние, погрижете се за него. Имайте план за действие. Обсъдете с Вашия лекар какво да направите, ако симптомите Ви се влошат. Обърнете внимание на това. Избягвайте да се упражнявате на височина по-голяма от 5 000 фута (1,524 метра). Проверявайте редовно оборудването си. Ако разчитате на допълнителен кислород, уверете се, че доставката ви е адекватна и оборудването работи правилно.