Жизнен цикъл на шистома

Животът на Schistosoma

Яйцата се елиминират с изпражнения или урина (1). При оптимални условия яйцата излюпват и освобождават мирацидии (2), които плуват и проникват в специфични охлюви междинни гостоприемници (3). Етапите в охлюва включват 2 поколения спороцисти (4) и производството на церкари (5). При освобождаване от охлюва, инфекциозните кръстосвания плуват, проникват в кожата на човешкия гостоприемник (6) и проливат раздвоена опашка, превръщайки се в шистосомул (7). Шистозомулите мигрират през няколко тъкани и етапи до тяхното пребиваване във вените (8, 9). Възрастните червеи при хората се намират в мезентеричните венули на различни места, които понякога изглеждат специфични за всеки вид (10). Например, S. japonicum се среща по-често в превъзходните мезентериални вени, източващи тънките черва (А), а S. mansoni се среща по-често в превъзходните мезентерични вени, източващи дебелото черво (В). Обаче и двата вида могат да заемат или местонахождение и са способни да се движат между местата, така че не е възможно да се твърди категорично, че един вид се среща само на едно място. С. хематобиумът най-често се среща във венозния плексус на пикочния мехур, но може да се открие и в ректуалните венули. Женските (с размер от 7 до 20 мм, мъжете малко по-малки) натрупват яйца в малките венули на портала и периферните системи. Яйцата се движат постепенно към лумена на червата (S. mansoni и S. japonicum) и на пикочния мехур и уретерите (S. haematobium) и се елиминират съответно с изпражнения или урина (1). Патологията на S. mansoni и S. japonicum schistosomiasis включва: Катаяма треска, чернодробни perisinusoidal яйчни грануломи, Symmers “тръба стволови periportal фиброза, портална хипертония и случайни емболични яйчни грануломи в мозъка или гръбначния мозък. Патологията на S. haematobium schistosomiasis включва: хематурия, белези, калцификация, сквамозноклетъчен карцином и случайни емболични грануломи в мозъка или гръбначния мозък.

Ето защо контактът с вода от човек е необходим за инфекция от шистозоми. Различни животни, като кучета, котки, гризачи, свине, чайки и кози, служат като резервоари за S. japonicum и кучета за S. mekongi.

Schistosoma mansoni се среща в части от Южна Америка и Карибите, Африка и Близкия изток; S. haematobium в Африка и Близкия изток; И S. japonicum в Далечния изток. Schistosoma mekongi и S. intercalatum се намират основно в Югоизточна Азия и Централна Западна Африка, съответно.

Кредит:

Върнете се в пресата