Безопасно плуване

Все повече и повече от нас, изглежда, преоткриват удоволствието от откритото водно плуване. Но къпането в морето, езерата, потоците, езерата или реките може да е рисковано за вашето здраве, освен ако не предприемете разумни предпазни мерки.

Ето как да се уверите, че не хващате или не се сблъсквате с нищо лошо, когато правите потапянето.

Пет съвета от Асоциацията за плуване на река и езерото

Медузите са отговорни за най-много ужилвания в морето около Обединеното кралство и проблемът ще се влоши, докато броят на медузите се покачва. Ужилването на медузи в Обединеното кралство не е опасно, но те могат да доведат до интензивна, остра болка, понякога със сърбеж и обрив.

Медузи ужилвания

Дружеството за опазване на морската среда е изготвило полезно ръководство за различни видове медузи на Обединеното кралство. Техните ужилвания се различават, но някои видове, като лъвската грива, са особено болезнени.

Какво да направите: Избягвайте да плувате в заразени с медузи зони и никога не докосвайте медузи. Според Националната информационна служба за отравяния, нито уринирането върху медузите, нито прилагането на оцет ще помогнат.

Най-доброто лечение е да премахнете останалите пипала с помощта на пинсети или чиста пръчка. Прилагането на леден пакет върху засегнатата област ще помогне за намаляване на болката и възпалението.

Разберете какво да правите, когато се ужиете от медуза.

От време на време можете също така да ужиете в бреговите води на Обединеното кралство от всички видове риби, рибки и морски таралежи.

Прочетете повече за морските ужилвания.

Атаки на акула

Вярвайте или не, има най-малко 21 вида акула в британски води, включително Catshark, Blue Shark и беззъби, плаценто-яде Баскинг акула. Но не се притеснявайте, наистина е безопасно да отидете във водата. Според Shark Trust атаките на акулите са невероятно рядкост, като много повече хора са убивани или ранени всяка година от пчелни ужилвания, змии, крокодили или тигри.

Доверието добавя, че е малко вероятно да срещнете акула по време на пътуване до морския бряг. Във всеки случай повечето британски акули са напълно безвредни, само с два доклада за непровокирани атаки на акули в европейските води от 1847 г. насам.

Плуването в замърсената с отпадъчни води морска вода може да причини редица заболявания от стомашно-чревния (храносмилателния тракт) и респираторните инфекции до оплакванията от ушите, носа и гърлото.

Много плажове във Великобритания имат отлично качество на водата, други са по-малко. Размерът на замърсяването на отпадъчните води варира от плаж до плаж.

Какво да направите: За да сведете до минимум риска от плуване в замърсена вода, изберете плаж със Син флаг или препоръчано от Морската консервационна асоциация (MCS). Ръководството “Добър бряг” е публикувано от MCS и показва кои брегове в Обединеното кралство имат отлично качество на водата.

Бъбречно разстройство от канализацията в морето

Научете как да намерите чиста морска вода, за да плувате.

Откритото плуване в студена вода залишва топлината на тялото, така че ръцете и краката ви стават по-слаби и вие можете да получите проблеми, ако не можете да излезете.

Какво да направите: Ако не сте свикнали да плувате със студена вода, Outdoor Society Society препоръчва да носите неопренов костюм за нещо повече от бързо натопи. Също така ви съветва

Треперенето и треперенето на зъбите са първите симптоми на хипотермия. Ако това се случи, излезте от водата и загрейте. Прочетете повече за лечението на хипотермия.

Сините зелени водорасли могат да се появяват през езера и езера през лятото, образувайки прахообразно зелено парче. Плуването в него може да предизвика кожни обриви, стомашни разстройства и болки в очите.

Какво да направите: Избягвайте да плувате в езера, където има области от синьо-зелени водорасли.

Нашите реки и потоци и езера са по-малко замърсени с химикали и микроби от преливане на отпадъчни води и животински отпадъци, отколкото някога са били. Но не всички от тях са достатъчно чисти, за да плуват и да предизвикат стомашни разстройства и инфекции.

Става твърде студено

Какво да направите: Като цяло, ако водата изглежда чиста и чиста, това е добър показател, че е безопасно да плувате. Ако това е неприятно или облачно, най-добре е да се избегне това.

Агенцията по околна среда следи качеството на водата на нашите реки, потоци и езера редовно на над 7000 места. Уебсайтът на Агенцията може да даде оценка на качеството на водата за участък близо до вас, когато въведете пощенския код в сайта си.

Болестта на Weil (известна също като лептоспироза) е бактериална инфекция, разпространявана от урината на животните, особено тази на плъхове. Тя може да се открие в градските реки и канали, но можете също така да уловите болестта на Weil в безводни води, като например езера, или като погълнете замърсена вода, или по-вероятно да я вкарате в кръвта си чрез рязане или пасиране.

Какво да направите: Преди да плувате, покрийте всички разфасовки с водоустойчива мазилка и избягвайте да поглъщате водата. Никога не плувайте в градски канал. Ако развиете симптоми на болестта на Weil в рамките на няколко седмици след като сте били във вода, консултирайте се с Вашия лекар. Състоянието може да се лекува с антибиотици.

Прочетете повече за болестта на Weil.

Може да се окажете с диария и повръщане след плуване в замърсени с отпадъчни води потоци, реки и езера. Основните виновници са бъбреците като Е. coli и Cryptosporidium, които могат да се разпространяват чрез поглъщане на вода от езера, потоци и реки, съдържащи канализация или всякакъв вид животински или птичи тор.

Какво да направите: За да намалите риска от коремни бъгове, не пийте от потоците, дори и да изглеждат ясно. Кравите и овцете може да са уринирали в тях. Измийте ръцете си, след като плувате в река или поток, и избягвайте да поглъщате вода по време на плуване.

Прочетете повече за коремни бъгове и как да ги лекувате.

Синьо-зелени водорасли

“Сърбежът на плувеца” (сърдечен дерматит) е сърбящ обрив, причинен от някои паразити, които живеят в сладководни охлюви. Охлювите живеят на тръстиките около блатните езера и застоялите езерца. В топли, слънчеви дни паразитите могат да се пуснат във водата и да се впуснат в кожата на плувците.

Какво да направите: Въпреки че не е удобно, сърбежът обикновено трае не повече от няколко дни. Не можете да разпространявате обрива към други хора и не се нуждаете от лечение.

Намиране на чисти сладководни петна

За да намалите риска от сърбеж на плувеца, избягвайте плуване или препускане в блатисти области, където често се намират охлюви и изплакнете веднага щом напуснете водата.

5.6 /

5.6 /

Болестта на Вейл

Бръмбари от отпадъчни води в потоци, реки и езера

Плачът на плувеца

Услуги

местоположение

Услуги в близост до вас

Избягвайте да плувате в замърсени морета, като откриете качеството на водата на любимите си плажове

Колко чиста е морето?

Представяне на ухапвания и ужилвания от британски насекоми, насекоми, растения и риби

Ухапвания и ужилвания