Ако децата правят някои от правилата

“Децата днес – те мислят, че правят правилата!”

Казали ли сте някога това? Е, може би вашите деца трябва да направят правилата на къщата, или поне някои от тях. Това е изненадващо предложение от специалиста по грижа за родителите Таня Алтман, в онлайн дискусията “Здравословни семейни практики”.

Децата са по-склонни да следват правилата, ако имат ръка да ги направят, казва Алтман. Тя добавя, че провеждането на седмични семейни срещи за създаване на правила е чудесен начин децата да научат отговорността и отчетността. Те също така са подходящо време за семействата да комуникират без разсейване, така че не са разрешени клетъчни телефони (както за родители, така и за деца).

Ето съветите на Алтман

Там баня; Bedtim; скучна; Миене на зъби

Семейните срещи не трябва да бъдат само за правене на правила, посочва Алтман. Една редовна седмична семейна среща е чудесен начин всички да се свържат отново. Отидете около масата и оставете децата да говорят за това, което харесват и не харесват тази седмица и какво биха искали да променят за следващата седмица. След това оставете дневния ред отворен, за да говорите за предстоящи събития или семейни планове, както и правила.

Направете забавно семейни срещи, предлага Алтман. Опитайте да ги завършите с лечение или игра.

Една майка с млади и възрастни деца казва, че семейните срещи са се доказали като много успешни в дома й. Нейните деца са помогнали за създаването на семейни правила за неприкосновеността на личния живот, за домакинствата и за справедливи надбавки. И едно от нейните възрастни деца наскоро се обади на семейна среща, за да помогне за разрешаването на дилемата на пари, пред която е изправено друго дете.

Направете ли децата си някои от правилата? Как разбрахте, ако сте оставили децата да отидат твърде далеч?

Присъединете се към тази дискусия в общността за родители

Таня Алтман, MD, FAAP, е най-продаваният автор, работеща майка и обучен в UCLA педиатър, практикуващ в Южна Калифорния.